Căști de protecție Kevlar și veste antiglonț urmează să intre în posesia soldaților. Ministerul Apărării echipează soldații pentru un eventual război. MApN achiziționează echipamente de protecție.

24 de milioane de euro pentru echiparea soldaților

Licitația are în vedere dotarea soldaților cu echipamente formate din veste antiglonț cu plăci ceramice de nivel IV și căști de protecție Kevlar. Echipamentele urmează să fie livrate pe durata a șapte ani.

Ministerul Apărării va trebui să achite 120 milioane de lei la care se adaugă TVA. Dotările vor extrage din bugetul Ministerului Apărării aproape 142 milioane de lei. Prețul unui set de protecție ajunge să coste 2300 de lei. Armata regulată a României are în jur de 70.000 de oameni, militari profesioniști. Criteriul de atribuire al contractului a fost în funcție de prețul cel mai mic.

Căști de protecție Kevlar de la o firmă abonată la contracte publice

Contractul a fost câștigat de Stimpex SA din București. Ea este administrată de Marcel Istrate, Marin Ștefan și Vlad Constantin Istrate. Firma a fost implicată de-a lungul timpului în diverse contracte cu autoritățile publice. Contracte precum realizarea izoletelor, livrarea bastoanelor de luptă pentru Inspectoratul General al Poliției Române și livrarea autospecialelor destinate transportului deținuților. Tot Stimpex SA s-a ocupat și de furnizarea pentru Jandarmeria Română a pulverizatoarelor folosite de jandarmi pentru protestul din 10 august 2018.

Stimpex SA, este o entitate controlată de un grup de oameni de afaceri apropiați lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, dar și fostului ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu.

Afacerea cu izoletele

La începutul pandemiei Covid 19, când încă erau foarte puține cazuri pe teritoriul României, MApN a achiziționat 100 de izolete de la Stimpex SA. Pentru afacerea cu izolete firma care aduce căști de protecție Kevlar a încasat 2,5 milioane de lei. Când numărul cazurilor a crescut, izoletele au dispărut din peisaj considerându-se faptul că nu erau suficiente pentru numărul foarte mare al pacienților de la vremea respectivă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *