Un miliard de lei este suma pusă la bătaie de Ministerul Mediului pentru a umple România de containere de gunoi digitalizate. În țara în care elevii din mediul rural încă folosesc toaleta din curte, Ministerul Mediului achiziționează tomberoane digitalizate. Licitația a fost deja lansată cu stângul. Oficialii de la mediu așteptau oferte în limba finlandeză.

Senzori care anunță că e plin tomberonul

Ministerul Mediului a alocat peste un sfert de miliard de euro pentru 8000 de insule ecologice digitalizate. În total aceste structuri sunt formate din 40.000 de containere care vor avea GPS și, cel puțin în teorie, vor determina cetățenii să selecteze deșeurile.

Un calcul simplu ne arată că prețul mediu al unui container este 6500 de euro. Prețul este mare având în vedere faptul că o mare parte din containere sunt ca niște coșuri de gunoi în care pot să intre maxim 1 metru cub de deșeuri. 

Oficialii de la mediu justifică suma uriașă prin faptul că fiecare coș de gunoi va avea GPS pentru a nu uita gunoierii unde le-au amplasat și senzori care să anunțe când s-au umplut.

Firmele care se pot înscrie în licitație trebuie să demonstreze că pot duce la îndeplinire contractul cu media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani. Cel mai probabil că nu o să fie un singur câștigător. Cele 260 de milioane de euro vor fi împărțite în 22 de loturi.

Licitația a debutat cu o erată. Oficialii de la ministerul Mediului au scris în anunțul de participare că așteaptă ofertele în limba Finlandeză și au fost nevoiți să corecteze această eroare. Termenul limită de depunere a ofertelor este 12 iulie. 

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *