Dumitru Coarna

Sindicatul polițiștilor a pierdut o sumă uriașă de bani într-o afacere cu iz penal care până acum nu a fost anchetată de nimeni. Sindicatul condus de Dumitru Coarna a investit 1,6 milioane de lei într-o clădire fără autorizație de construcție.

Povestea a început în anul 2003. O firmă și o entitate din subordinea Ministerului Tineretului s-au asociat. Un fost militar a convins autoritățile că va investi prin firma sa suma de 15000 lei pentru a repara trei terenuri de tenis. Compania Gurin Impex și patronul ei Valentin Gurin urmau să exploateze împreună cu CS Olimpia București terenurile respective.

Centru SPA în loc de copertină

În 2008 firma primește o autorizație de construcție de la Primăria Sector 3. Actul permitea acoperirea unui teren de tenis. După câțiva ani, autorizația este anulată, iar firma respectivă este pusă de instanță să demoleze construcțiile realizate.

Motivul era legat de faptul că terenul de tenis fusese acoperit cu o clădire. Practic, autorizația de construire fusese încălcată. În 2013 autoritățile au demarat procedurile de eliberare a terenului de tenis. În 2015 instanța a decis că imobilul ridicat ilegal trebuie demolat.

Poliția în acțiune

În afacere a intrat în 2011 și Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI. În ianuarie 2011 șefii sindicatului înființează firma Eurosind SRL. În aprilie Eurosind se asociază cu Gurin Impex. În iunie compania sindicatului își face punct de lucru la baza sportivă a CS Olimpia București.

Polițiștii voiau să fie parte a proiectului de ridicare a unui complex de agrement în locația respectivă. Ei se asociau pentru o sală de sport cu piscină și saună. Cu toate acestea, autorizația de construire era pentru o copertină care să acopere un teren de tenis.

Interesant este că deși asociat cu sindicaliștii din poliție din 2011, patronul de la Gurin Impex nu pomenește de aceștia absolut deloc în 2013 când depune un memoriu la Ministerul Tineretului și Sportului.

Gaură uriașă pentru sindicaliști

De altfel, în actul depus la MTS de Victor Gurin se vorbește despre investiții de 15.000 de lei și 60.000 de euro. În același timp, Eurosind SRL se asociase pentru a capitaliza afacerea cu 1,3 milioane de lei. Banii au fost cel mai probabil aduși în societate ca împrumut al asociatului unic. Sindicatul Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI considera afacerea o țeapă.

În 2015 fostul președinte SNPPC, Toader Paraschiv declara în Evenimentul Zilei că a realizat faptul că toată afacerea este necurată. „Partenerul ne-a tras în piept. Nu s-a întors niciun ban înapoi, la sindicat. Noi am dat banii, suntem acționari cu 50%, dar el gestionează afacerea și acum ne judecăm cu el.” susținea Toader.

Dumitru Coarna întoarce foaia

Noul șef al SNPPC, Dumitru Coarnă trimitea MTS o adresă cu alte date în 2017. El susținea că sindicatul prin SRL-ul aferent a investit 1,6 milioane de lei. Fostul adjunct de șef de post din Călărași cerea ministrului să-i cedeze lui clădirea.

memoriu coarna

Adresa a fost depusă în 18 mai 2017. Sindicalistul Coarnă scria că a aflat abia la începutul acelui an că firma polițiștilor investise într-o clădire fără autorizație de construcție. În realitate, cu doi ani în urmă Eurosind câștigase un proces cu Gruin Impex. Ca în bancurile de la Radio Erevan, nu erau 1,6 milioane, erau 1,3 milioane.

Tupeu de subofițer

Dumitru Coarnă cerea nici mai mult, nici mai puțin ca statul să-i dea lui clădirea construită ilegal și considera sentințele judecătorești ca fiind niște formalități. „…considerăm că punerea în aplicare a acesteia (NR: sentinței) rămâne la aprecierea și voința creditorului”.

După ce roagă ministerul să nu ia în considerare justiția, Coarnă descrie în multe cuvinte cum se înghesuie polițiștii din toate colțurile țării să vină la SPA-ul făcut cu fonduri de la sindicat și fără autorizație de construire.

Sume halucinante învârtite prin sindicat

Dumitru Coarna este gestionarul absolut al unor fonduri de invidiat. SNPPC a avut în 2018 venituri de 8,4 milioane de lei. Cu un an înainte, sindicatul realizase încasări de 6 milioane de lei.

 

Organizația sindicală a polițiștilor are și datorii totale de 7,7 milioane de lei. De asemenea, în bilanțul ultimului an regăsim și active circulante de 10 milioane de lei.

Subaltern de profesie

Dumitru Coarna, sindicalistul care pare deținătorul adevărului absolut prin platourile TV a avut o carieră profesională ternă. Deși pare că s-a întâlnit cu aproape toate faptele prevăzute de codul penal în timp ce era polițist, Coarnă a activat ca subofițer la un post de poliție.

Sindicalistul își dă cu părerea despre orice, dar în viața reală majoritatea dosarelor sale s-au referit la infracțiuni minore.

Notorietatea i-a adus și un salariu uriaș din partrea SNPPC. Ultima declarație de avere arată că fostul subofițer încasează 176.905 lei din cotizațiile foștilor săi colegi. Practic, Coarnă ia peste 3000 de euro în fiecare lună de la sindicat.

 

Join the Conversation

1 Comment

  1. Manipularea efectuata de acest personaj cu vadite actiuni de intimidare si instigare politica este dezavuata de intrega breasla a politistilor. Profilul moral si profesional nu il recomanda intr-o functie de reprezentare, ba chiar mai mult constituie o pata adusa imaginii corecte si reale a militarilor si civiliilor din sistemul nostru

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *