sondaje

PSD a investit masiv înainte de alegeri pentru a scoate un rezultat bun. Unele sume de bani au isterizat conducerea social-democrată. Cel mai recent scandal din PSD se leagă de banii pentru sondaje. Află care este suma imensă aruncată de oamenii lui Dăncilă pentru a afla care este intenția de vot a românilor.

Ultimul sondaj eroare peste marjă

Chiar înainte de alegeri, un sondaj realizat pentru uzul intern al PSD inunda media. Viorica Dăncilă era la 13% procente de Dan Barna. Șefa PSD era creditată cu 26% din voturi. Liderul USR primea 12%. În realitate, Dăncilă a primit 22% din sufragii, iar Barna 15%.

Practic sondajul realizat pentru PSD luase trei procente de la Dan Barna și adăugase patru procente la Viorica Dăncilă.

Președintele Iohannis era creditat de ultimul sondaj realizat pentru PSD cu 41%. El a adunat 37% din voturi.

Gafă de proporții la europarlamentare

Firma lui Marius Pieleanu a stârnit primele reacții negative în PSD după alegerile europarlamentare. Atunci estimarea prezenței la vot a fost cu o eroare de 17%. Social democrații erau creditați cu 34%și au obținut 22%. PNL era estimat cu 21% și a obținut 27%.

Avangarde susținea că numai 11% din români vor vota USR, iar PLUS 8 procente. Alianța USR PLUS a fost votată de 22% din electori.

Cei 10% proorociți de Pieleanu pentru ALDE s-au dovedit în realitate a fi numai 4%. Practic nici trendul nu a fost ghicit la alegerile europarlamentare.

Contract uriaș pentru sondaje

La fel cum rezultatele sondajelor interne realizate pentru PSD se scurg în presă, tot așa valoarea contractului a ajuns la urechile noastre.

PSD plătește către Avangarde și Marius Pieleanu suma de 119.000 de euro conform unor surse din interiorul partidului. Această sumă de bani pare să fi trezit multe nemulțumiri în interiorul CEx. Liderii social-democrați consideră scump prețul sondajelor.

Contractul este pe doi ani și jumătate. Asta înseamnă 3,5 milioane de euro la care se adaugă taxe. În total 4,24 milioane de euro plătește PSD pentru a fi informat cu privire la intențiile de vot ale cetățenilor. Banii sunt decontați în realitate de stat ca și subvenție pentru campaniile electorale.

Profit mare din sondaje pentru Pieleanu

În iulie, presa a prezentat faptul că Marius Pieleanu gestionează o afacere extrem de profitabilă. Atunci, în mediul public au apărut informații cu privire la profitul realizat de  sociologul PSD.

„Potrivit declarației de avere depuse de Ileana Pieleanu, o fostă funcționară la administrația penitenciarelor, trimisă de PSD în conducerea Curții de Conturi, Marius Pieleanu a încasat dividende în valoare de 474.000 de lei de la Avangarde, iar contractul de management i-a mai adus 10.000 de lei.” Scria portalul ziaristii.com.

Dumitru Buzatu: „PSD plătește cât poate să plătească”

Am întrebat liderul social-democraților din Vaslui cu privire la sumele plătite pentru sondajele de opinie. „PSD plătește cât poate să plătească. Este corect ca aceste contracte să fie plătite și să prospere antreprenorii care fac sondaje de opinie. PSD-ul dă cât poate să dea legal. Plătim cât credem” a spus criptic șeful PSD Vaslui.

Buzatu este categoric și în ceea ce privește rezultatele unor astfel de sondaje. Acestea sunt cosmetizate. „Erorile nu sunt chiar așa de mari. Sunt pe aproape. Cine crede în sondajele din penultima zi înainte de vot înseamnă că n-are minte. Astea sunt de foarte multe ori sondaje de manipulare. Se ridică puțin ștacheta pentru ca să priceapă electoratul că trebuie să te duci la vot. Sunt foarte puține de spus în privința celor care fac cercetări de teren pentru că gradul de aproximare e mai mare sau mai mic” a explicat Dumitru Buzatu care s-a distrat că toate sondajele prezintă UDMR cu 2% și la vot ies 6%.

 

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *