Tonel Pop

Tonel Pop este vedeta ultimelor săptămâni și s-a transformat dintr-un avocat anonim într-o vedetă a lumii juridice. Pe numele său complet Tonel Pop Mitoi, apărătorul s-a afirmat în spațiul public din postura de participant la ancheta tragediei de la Caracal. El ia parte la toate actele procedurale deoarece este avocatul familiei Luizei Melencu.

LumeaPolitică.ro a făcut o analiză a activității profesionale a lui Tonel Mitoi Pop. De la contactele cu partidul social democrat la afaceri eșuate și clienți mărunți. Află în text ce funcție de răspundere ocupă fosta soție a avocatului.

Tonel Pop patron la două firme cu același nume

Pe 4 iulie 2002 Tonel fonda societatea comercială Business Tony Company cu sediul în casa părintească din Sectorul 2 al Capitalei. Codul unic de înregistrare al firmei era 14735096. Este un element important. Firma avea drept obiect de activitate „intermedieri în comerțul cu produse diverse”. Nu există date financiare despre firma avocatului Pop Mitoi, dar în 2012 această companie a fost radiată.

Pe 26 noiembrie 2002 același Tonel Mitoi Pop fonda împreună cu un anume Ilie Greșiță o firmă care purta același nume: Business Tony Company SRL dar care avea sediul în comuna Amărăști din județul Ialomița. Codul unic de înregistrare era 15043590.

Nici despre această firmă nu există date financiare, dar aflăm de la Ministerul Finanțelor că a fost radiată în 2007.

Afaceri cu mama

În 2008, la un an după ce clona primei firme era radiată, mama lui Tonel Pop Mitoi  fonda o nouă firmă în București împreună cu asociatul acestuia, Ilie Greșiță. Noua societate se numea Armonia Impex PMCB SRL și se ocupa de activități de evaluare a riscului și evaluare a pagubelor.

Nici despre această firmă nu avem date financiare. Conform MFP, în 2015 și 2016 nu a desfășurat nicio activitate, iar în rest nu există bilanțuri disponibile.

Tonel Pop, avocatul PSD

Apariția lui Tonel în spațiul public a scos la iveală aproape imediat anumite legături ale acestuia cu Partidul Social Democrat. Atunci s-a aflat că Pop – Mitoi a reprezentat PSD într-un process cu Administrația Fondului Imobiliar.

Procesul respectiv era legat de sediul în care activează Organizația Sector 1 a social-democraților.

tonel psd

Tonel apare și pe o listă publicată de  deputatul PNL Florin Roman care cuprinde persoanele fizice și juridice plătite de PSD. Tonel Mitoi Pop încasase în 2018 suma de 1,78 milioane de lei (aproximativ 380.000 de euro).

Soția angajată la Fonduri Europene

Astfel de sume uriașe nu erau uzuale pentru Tonel Mitoi acum câțiva ani. Conform unei declarații de avere a doamnei Carmen Pop Mitoi, soțul ei câștigase în 2010 suma de 6300 lei din avocatură. Cu un an în urmă, veniturile avocatului fuseseră de 30.000 de lei (aproape o treime din cât câștigase soția din salariu), iar în 2008, potrivit aceluiași tip de document, Tonel încasase 7800 lei.

carmen pop mitoi

În declarația de avere din 2011, doamna Carmen Pop Mitoi a trecut la „secret” veniturile soțului, iar din 2012 acesta nu mai apare la nicio rubrică în declarațiile doamnei. Este posibil ca cei doi să fi divorțat.

Carmen Pop Mitoi a fost angajată ca șef serviciu la Administrația Finanțelor Publice Sector 4. Acum este  consilier superior la Direcția de Managementul Proiectelor din cadrul Ministerul Fondurilor Europene.

Conflicte cu Baroul Avocaților

În perioada 07 mai 2015 -15 martie 2016, Tonel figura într-o statistică a Uniunii Naționale a Basrourilor din România ca având trei procese cu această instituție. Anul acesta, Tonel Mitoi a început direct cu un proces în care a reclamat Baroul Avocaților din București.

În iulie, judecătorii de la Tribunalul București au decis să respingă o parte din cererile lui Tonel. Pe 23 septembrie este termen pentru celelalte cereri. Aceste conflicte au la bază o „restituire de onorariu”. Nu știm dacă este vorba despre un client nemulțumit sau de onorariul pentru „oficii” prestate de Tonel Mitoi Pop.

Probabil că poziția Baroului București de a analiza conduita lui Tonel în cazul tragediei de la Caracal urmează să se finalizeze tot în instanța de judecată.

Tonel Pop avocat pentru Dan Diaconescu

Tonel nu este la prima tentativă de a atrage notorietatea. În 2010, atunci când se judeca procesul patronului OTV Dan Diaconescu, acesta și-a depus delegația la dosar.

„… inculpatul Diaconescu Cristian Dan personal şi asistat de avocat Gheorghiţă Mateuţ care depune împuternicire avocaţială nr.2/82213/2010 din 22.06.2010, avocat Buduşan Ovidiu, Dan Nastrut, Adrian Uscov, Bogdan Barbat care depun împuternicire avocaţială nr.36111/2010 din 22.06.2010 şi Pop Mitoi Tonel care depune imputernicirea avocatiala nr. 21/2010/22.06.2010” scrie în încheierea de ședință din Camera de Consiliu începută la data de 22 iunie 2010 orele 21:30 şi terminată la data de 23 iunie 2010, orele 05:00.

Invitat la emisiunea lui „Codiță” din Caracal

remus radoi codita

Suspiciunile legate de implicarea lui Tonel Mitoi Pop în cazul Caracal au apărut imediat după mediatizarea acestuia. Avocatul a fost acuzat de apropiere de PSD. Presa a publicat înregistrarea unei emisuni în care Tonel apare alături de Remus Rădoi.

Rădoi, mult mai cunoscut sub numele de „Codiță” conduce prin interpuși mai multe firme de pază din Caracal. A fost condamnat în trecut pentru că a tras cu arma. În 2002 el a incendiat o mașină în fața Ministerului Justiției pentru că un hoț care furase de la el primise o pedeapsă prea mică.

Alăturarea dintre cei doi este scandaloasă. Tonel este avocatul uneia dintre victimele lui Dincă. Poliția este acuzată că i-a pus lui Codidă date din dosar „Caracal”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *