Cristian Ghinea este un personaj apărut recent pe scena politică din România. El a debutat direct a ministru în Guvernul Cioloș în 2016 după ce vreme de câteva luni fusese consilier la cancelaria  Primului Ministru.

Născut la data de 20 iulie 1977, Ghinea a absolvit Școala Națională de Științe Politice și Administrative apoi a urmat un master la London School of Economics. Până la ocuparea funcției de ministru a scris trei rubrici săptămânale pentru Cotidianul, România Liberă și Dilema Veche. Cristian Ghinea a avut diferite manifestări și în cadrul unor ONG-uri.

Averea lui Cristian Ghinea

Conform primelor declarații de avere, Cristian Ghinea are două imobile. Unul are 36 mp, iar altul 90 mp. Acestea vin însoțite de două credite de 33.000 de euro și 172.000 de lei. Majoritatea veniturilor realizate de politician din 2015 până în 2018 sunt din activitatea de membru de ONG. Între 85.000 de lei și 120.000 de lei a câștigat Ghinea anual ca director de organizație non-guvernamentală. La acestea se adaugă alte sute de mii de lei primiți în diferite proiecte cu finanțare europeană.

În 2015, 2016 și 2017 declarațiile de avere consemnează în total 76.000 de lei încasați ca drepturi de autor. Odată cu intrarea în Parlamentul României, din partea USR, Cristian Ghinea are un venit stabil din salariul de deputat.

Principala controversă la numirea în funcție a fost legată de asigurarea nivelului de trai din cauza faptului că majoritatea jurnaliștilor scriu sute de materiale lunar pentru un salariu decent, iar trei articole pe săptămână nu ar fi fost, în opinia acestora, destule pentru un salariu minim în presă.

Cadouri de la cinci necunoscuți

În 2017, Ghinea a declarat și cadouri în valoare de 15.500 de lei. Politicianul a trecut în declarația de avere faptul că a primit drept cadou 3000 de lei, 5000 de lei, de trei ori 2500 de lei. Deputatul USR a specificat în actul original cine sunt persoanele care i-au dat aceste sume de bani.

Numele celor care i-au făcut cadouri lui Cristian Ghinea au fost șterse de pe declarația de avere.

Firmele politicianului

„Dilema Veche” una dintre cele trei publicații unde a scris Ghinea până la intrarea în politică este fondată în 2004 chiar de el împreună cu Mircea Dinescu, Andrei Pleșu, Nicolae Manolescu și alte persoane. La un an de la lansarea revistei, Cristian Ghinea înființează firma Smart Policies SRL chiar la el acasă. Era unic asociat și administrator. Firma nu are activitate, iar în 2007 Ghinea decide să suspende funcționarea pentru cinci ani.

În 2014 schimbă denmirea în CRPE Research & Consulting, iar un an mai târziu administratorul firmei devine doamna Oana Maria Ganea. Aceasta este partenera de viață a politicianului.

Un credit cu soția, unul cu amanta

De menționat este faptul că unul dintre creditele declarate de deputat este luat împreună cu o anume Cristina Ghinea. Nu se știu multe date despre aceasta și nici dacă cei doi au divorțat.

Celălalt credit este contractat, după cum spune și el în declarația de avere, împreună cu partenera sa de viață. Oana Ganea este implicată puternic în activitatea organizațiilor non-guvernamentale cu sprijin din partea rețelei lui George Soros.

ONG-ul mai tare ca firma omonimă

Prestațiile financiare ale firmei patronate de Ghinea și partenera sa de viață sunt mai mult decât modeste. Din 2013 și până în 2017 societatea a avut cifre de afaceri care au tins tangențial spre zero. Banii familiei Ghinea – Ganea s-au concentrat în aceiași perioadă în rulajul de la „clona” companiei, un ONG cu numele Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE).

Cu numai doi angajați, ONG-ul familiei Ghinea atrăgea în 2013 venituri totale de 1 milion de lei. Un an mai târziu, veniturile creșteau la 1,2 milioane de lei, iar în 2015 și 2016 se situau la 1,7 milioane de lei.

Fundația Soros din România și Republica Moldova, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Ambasada Olandei sau Ambasada Finlandei sunt printre finanțatorii ONG-ului partenerei de viață a fostului ministru.

Concubina afaceri cu ministrul Pâslaru

Oana Ganea, partenera de viață a lui Ghine a colaborat și cu DC Communication SRL. Firma patronată de Crenguța Roșu și Victor Frolu are o serie de contracte bănoase din sfera banilor publici sau a celor europeni.

Unul dintre contracte a fost realizat împreună cu Gea Strategy, compania lui Dragoș Pâslaru, alt abonat la bani publici. LumeaPolitica.ro a scris pe larg despre contractile fostului ministru al muncii din cabinetul Cioloș. Acesta a primit contracte profitabile inclusiv de la Dragnea sau Vâlcov. Acum este coleg cu Ghinea pe lista de europalamentare.

Clienții rețelei Ghinea

În afară de ONG-urile din rețeaua Soroș, Comisia Europeană sau Programul PHARE, organizația non-guvernamentală condusă de Cristian Ghinea primește bani și de la clienți ca o societate comercială normală. Cei mai mari clienți sunt OMV Petrom, Raiffeisen Bank și Enel România.

Una dintre primele acte normative depuse de Ghinea din momentul în care a devenit deputat se referă la extinderea rețelei Enel România. (PL-x nr. 199/2019) . Tot apropiată de industria energetică a fost și interpelarea pe care deputatul a adresat-o Ministerului Energiei în 2017 referitor la angajarea managerilor de la marile companii de stat. Managementul Hidroelectrica a fost de asemenea o temă importantă pentru deputatul de la USR.

Și-a pus angajatul secretar de stat

Un alt partener al lui Ghinea de la CRPE a fost Dragoș Cristian Dinu. Ghinea l-a luat cu el ca și secretar destat la Ministerul Fondurilor Europene, iar Dinu a rămas la conducerea ministerului odată cu demisia prietenului său pentru implicarea în alegerile generale din partea USR.

Dinu este asociat în HF Advising, o altă companie despre care presa a scris că ar fi lucrat cu fonduri europene. Firma nu a avut un rulaj important în ultima perioadă.

 

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *