Nicolae Stefanuta

Nicolae Stefanuta candidează la un post de deputat în Parlamentul European pe listele Alianței 2020 – USR PLUS.

Studii în străinătate

Nicolae Stefanuta s-a născut la Sibiu și a studiat „economie, politici publice și diplomație la Universitatea Georgetown din Washington. A definitiva studiile la Academia Diplomatică din Viena și la Universitatea de Vest din Timișoara. Vorbește germană, engleză, franceză, italiană și maghiară.

Din anul 2007, Nicolae Ștefănuță a fost angajat al Parlamentului Eurpean ca expert în comisiile de agricultură și de buget. O perioadă a lucrat ca funcționar în aparatul diplomatic al Uniunii Europene.

Avere bunicică

Nicolae Ștefănuță este căsătorit cu americanca Carolyn Blake, Senior Manager of Research and International Policy la Camera de Comerț din SUA.

Potrivit declarației de avere, în 2010 Nicolae Stefanuta a făcut un credit pentru un apartament de 100 de mp situat în Bruxelles. În 2009 el a achiziționat un apartament de 79 de mp situat în Sibiu, iar în 2011 părinții săi i-au cedat casa casa de 270 de mp din Sibiu, cu clauză de uzufruct viager.

Totodată, Nicolae Ștefănuță deține un autoturism BMW fabricat în anul 2014 și are în conturi aproape 20.000 de euro. El are însă și două credite – unul contractat în 2010 (pentru apartament) de 115.000 de euro și unul de 13.000 de euro contractat în anul 2017.

În 2018, Nicolae Ștefănuță a încasat circa 81.000 de euro în calitate de funcționar european, în timp ce soția sa a câștigat 65.000 de dolari. Nicolae Ștefănuță este membru în board-ul Fundației Comunitare Sibiu

Trecut politic incert

Se pare însă că Ștefănuță Nicolae nu este chiar un nume nou în politică, deși USR așa susține. În 2007, Nicolae Ștefănuță era membru al Partidului Democrat și asistent al Monicăi Iacob Ridzi. El a fost numit la conducerea noului Departament de politici și afaceri europene. Șefa lui a fost condamnată pentru corupție în 2015 la finalul unui proces lung.

În august 2007 agenția de stat Rompres publica o fotografie de la Sibiu realizată de Nicoleta Colibășanu. Ștefănuță apare pe fundal portocaliu, cu sigla PDL în spate. Descrierea este „PDL a înființat primul departament de politică europeană. În imagine: Nicolae Stefanuta, șeful departamentului.

Traseism politic din tată în fiu

Nici părinții candidatului USR PLUS nu sunt niște necunoscuți. Paraschiva și Nicolae Ștefănuță au ștate vechi în politică.

Potrivit Hotnews, Nicolae Stefanuta a fost membru PSD, iar ulterior a trecut la PDL. El a condus ani buni  Direcția Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Trecerea lui Nicolae Ștefănuță de la PSD la PDL a avut legătură cu funcția de conducere de la DSV Sibiu.

Ștefănuță senior a fost director adjunct la DSV Sibiu până în 2012. După ce PDL a pierdut alegerile și guvernarea a părăsit funcția de conducere. El continuă să lucreze la instituția respectivă și în prezent ca și consilier superior.

Nicolae Stefanuta Rompres

Afaceri penale ale lui Ștefănuță senior

Nicolae Ștefănuță senior a fost urmărit penal pentru un prejudiciu de 50 de miliarde de lei vechi. Potrivit România liberă, „directorul general al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară Sibiu (DSVSA), Nicolae Ștefănuță, este cercetat de ofițerii Inspectoratului General al Poliției Române pentru că ar fi achiziționat aparatură de laborator, fără nici un fel de licitație, de la mai multe firme ale aceluiași asociat. Potrivit anchetatorilor, în buzunarele protejatului lui Ștefănuță au intrat de șapte ori mai mulți bani decât prețul real al aparaturii. (…) Ofițerii Direcției de Investigare a Fraudelor (DIF) au stabilit că prejudiciul total adus bugetului statului de către conducerea DSVSA Sibiu se ridică la peste 50 miliarde lei vechi”.

Mama a lucrat tot la stat

Pe de altă parte, Paraschiva Ștefănuță a fost director coordonator în cadrul Oficiului Județean pentru Consultare Agricolă Sibiu.

Mama lui Nicolae Ștefănuță este originară din Jina și a absolvit Institutul Agronom din Timisoara. Înainte de a fi numită în funcția de conducere de la OJCA Sibiu, „Paraschiva Ștefănuță a condus SC Sibavis SA (fosta Avicola Sibiu), timp de aproape 20 ani, până în noiembrie 2009, când ferma de creștere a puilor s-a prăbușit și a fost la un pas de faliment. Și-a vandut firma, cu datorii (…) firmei de constructii Concefa”, scrie Monitorul de Cluj.

Acum, mama politicianului USR Plus se ocupă de creșterea păsărilor. Ea operează printr-un PFA.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *