Maria Grapini este unul dintre cei mai contestați politicieni social-democrați. Cunoscută pentru greșelile de exprimare înainte ca Viorica Dăncilă să o eclipseze, Grapini a intrat în politică în 2006. Abia peste șase ani a reușit să intre în Parlamentul României unde a stat până în 2014. Aceiași perioadă a fost și ministru delegat pentru IMM-uri. Din 2014 este parlamentar european.

Maria Grapini este proprietara unor firme care activează în domeniul confecțiilor, domeniu în care are și pregătirea necesară. Ea a fost ingineră la Fabrica 13 Decembrie din Timișoara, cunoscută ca și Fabrica de Panglici. În 1994 a privatizat împreună cu ceilalți directori fabrica și a pus bazele unui grup de firme care activează pe piața confecțiilor.

Mihai Cosmin, fiul și Ilie Aurel Grapini, soțul sunt adânc implicați în afacerile familiei. În principal grupul de firme Plasmatex activează în domeniul confecțiilor. Familia Grapini deține acțiuni și la fosta fabrică de pălării Paltim. Prin societatea SP Label este lider în domeniul etichetelor pentru confecții.

Dosar penal pentru Ilie Grapini

Soțul eurodeputatei social-democrate reprezintă o prezență discretă în viața publică. Ilie Aurel Grapini este prezent în afacerile familiei dar absent din lumina reflectoarelor. În 2018 el a făcut obiectul unui dosar penal din cauză că deținea armament fără a avea autorizație.

Ilie Grapini avusese autorizație de deținere a armei în urmă cu câțiva ani. Din acest motiv, procurorii au decis să-i confiște pistolul dar să nu solicite pedeapsa cu închisoarea.

Maria Grapini – cuscru din statul paralel

Mihai Cosmin Grapini este căsătorit cu Anca Cristina. Inițial nora euro-deputatei se numea Mataragiu ea fiind fiica lui Constantin Mataragiu, fostul șef al Diviziei Economice a SRI Timiș. Colonelul Mataragiu a fost suspectat de implicare în contrabanda cu petrol din timpul embargoului impus de NATO în timpul războiului din Iugoslavia.

El a fost „pensionat” conform relatărilor din presă, din cauza faptului că ar fi întreținut relații nepotrivite cu mai mulți afaceriști pe care în mod normal trebuia să-i verifice.

Cuscra afaceri cu italieni dubioși

Carmen Mataragiu este expert contabil și a ținut evidențele mai multor afaceriști pe care soțul ei îi avea în atenție. Printre aceștia, italianul Stefano Orlandi care a lăsat în urmă datorii de 500 de miliarde de lei.

Italianul a fost în atenția finanțelor din cauza pentru returnări de TVA și este încă urmărit de creditori care încearcă să-și recupereze pagubele. Sute de angajați au rămas pe drumuri după falimentarea de către italienii coordonați de Orlandi a fabricii de pâine Bega.

Italianul și-a pus ordine cu ajutorul lui Carmen Mataragiu în afacerile dubioase, iar acum este proprietarul a 10.000 de hectare de teren în jurul Timișoarei.

Implicații în falimentul Comtim

Între 1992 și 2002, Carmen Mataragiu a fost cenzor al Comtim Timișoara, cel mai mare combinat de creștere a porcinelor din Europa de Est. La momentul implicării în afacerile firmei a cuscrei Mariei Grapini, aceasta avea 15.000 de angajați. În 1999 Comtim intră în faliment.

La doi ani de cânt Mataragiu nu se mai ocupa de finanțele combinatului, americanii de la Smithfield preiau o parte din active și revigorează combinatul care în prezent are o cifră de afaceri de 120 de milioane de euro.

Nora lui Grapini a mai avut un soț traficant

Anca Cristina Grapini, fostă Mataragiu s-a numit pentru o perioadă și Pentek. Ea a fost căsătorită cu cetățeanul german Raul Cosmin Pentek. Cei doi au divorțat în 2008. Cosmin Pentek este cunoscut autorităților pentru că a încercat să scoată din țară o sumă uriașă de bani.

El a fost descoperit în 2001 de autoritățile vamale de la Aeroportul Timișoara. În dosarul respectiv au fost implicați și doi vameși: Romică Nicoară și Alexandru Doru Coma care l-au ajutat pe Pentek să disimuleze banii.

Cumnatul fiului numit consilier

Maria Grapini l-a angajat pe fratele nurorii sale în 2013 pe funcția de consilier personal. Grapini era atunci ministru delegat pentru IMM-uri. Imediat după angajare, Tudor Mataragiu a fost numit și în consiliul de administrație al Mamaia SA.

În 2014, cumnatul lui Cosmin Grapini ajungea reprezentantul statului în AGA sau în Consiliul de Administrație la Neptun Olimp SA, Litoral SA și CIT SA. Interesant este că Tudor Mataragiu a renunțat la un salariu de 20.000 de lei pentru a lucrala minister pe 18.000 de lei.

Grapini, recidivă la nepotism

În 2017 Consiliul de Administrație al TAROM l-a desemnat pe Wolff Werner-Wilhelm în funcția de director al companiei de stat. El a plecat din această funcție după doi ani în care a încasat salariul de 10.000 de euro lunar fără a avea niciun criteriu de performanță.

La momentul numirii, presa a relatat că principala calitate a lui Wolff a fost asocierea în 2016 cu fiul Mariei Grapini în firma Western Works.

Regina greșelilor gramaticale și împărăteasa gafelor

Maria Grapini este cunoscută pentru că a „botezat” Letonia ca Letiția. Internetul a răbufint și în momentul în care eurodeputata a scris pe Facebook „copii” în loc de „copiii” în momentul în care a dorit să posteze un mesaj cu ocazia zilei de 1 Iunie.

Dezacordurile în comunicarea publică sunt nenumărate, de fiecare dată internauții făcând meme-uri și repostând felul în care Grapini chinuie limba română. „Aminitirile din copilărie mă FACE să iubesc şi mai mult viaţa”, „Florile înfrumuseţesc casa” sau „Buna dimineaţa de la Instambul.” sunt câteva dintre postările care au făcut istorie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *