Opt din cei 13 europarlamentari social-democrați români au făcut turism pe banii diferitelor organizații de lobby sau ai guvernelor străine. LumeaPolitica.ro a realizat o analiză a felului în care eurodeputații PSD s-au lăsat atrași în jocurile de culise ale politicii de la Bruxelles. Din Oman până la Washington și din Qatar în China, europarlamentarii PSD s-au plimbat pe banii unor terțe organizații.

Conform unei decizii din 2013 a parlamentului european ei trebuie să declare excursiile în care se duc pe banii altor organizații sau state.

Shangri La, lanțul hotelier care găzduiește bilateralele lui Trump cu Kim Jong Il, Four Season sau alte hoteluri de lux au fost ocupate de europarlamentarii PSD pe banii altora. De cele mai multe ori biletele de avion au fost la clasa bussiness. Motivele călătoriilor au fost hilare.

Țapardel când cu musulmanii, când cu evreii

Claudia Țapardel, fosta angajată a magazinului Economat din Sectorul 5 al Bucureștiului a ajuns la Bruxelles ca europarlamentar pe listele PSD. Fascinată de interesul acordat de toată lumea a acceptat să se plimbe în excursii plătite de o terță parte.

Prima deplasare a fost în 2015 și a fost plătită de un ONG finanțat de guvernul comunist Chinez. Pentru această deplasare, Țapardel a decontat zborul la clasa Economy, iar partea chineză i-a plătit diferența pentru ca femeia să zboare la Bussiness Class. Femeia a stat 8 nopți în China, dar nu a atașat programul la documentele depuse la Parlamentul European.

Claudia Tapardel

În același an, Claudia Țapardel a mai stat 5 zile în Israel la invitația unui ONG din Statele Unite. Ea a vizitat Tel Aviv și Ierusalim și a declarat că a fost la un seminar.

Eurodeputata a făcut apoi o excursie în Oman. Ea a stat la celebrul hotel Shangri La din Muscat în 2017. Un an mai târziu, Țapardel a plecat în Quatar unde a stat la Four Season Doha. Vizitele au fost plătite de Consiliul de Stat din Oman, respectiv Ministerul de Externe din Qatar. Vizita româncei în această țară a avut loc exact în timp ce statele arabe instituiau embargo asupra Qatarului din cauza faptului că finanțează terorismul.

Maria Zoană record la excursii

Înlocuitoarea Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European, Maria Zoană a făcut într-un singur an 4 vizite plătite de părți terțe. Ea a declanșat un conflict diplomatic după ce a vizitat Maldive pe banii unui think-tank obscur cu scopul de a întâlni guvernul. Ambasadorul acestei țări la Bruxelles a revenit și a spus că nu s-a văzut cu niciun membru al executivului din țara sa.

Maria Zoana

Zoană a mai făcut o vizită la Geneva și o vizită de 5 zile în China pe banii. Excursia la chinezi a fost plătită de „Asociația oamenilor din China pentru prietenie cu țările străine”. În realitate, conform programului depus la secretariatul parlamentului, până și microbuzele folosite la transferul de la aeroport se numeau Huawei.

Bineânțeles că Zoană nu putea să o lase singură pe Țapardel în vizita din Qatar așa că s-a dus și ea acolo în plin conflict diplomatic. Pentru europarlamentarii PSD nu a contat.

Daciana și Andi Cristea – tandem în Singapore

Soția fostului premier Victor Ponta și eurodeputatul PSD Andi Cristea s-au deplasat împreună în Singapore. Vizita a fost plătită de Ambasada Singapore din Bruxelles. Cei doi s-au cazat la Mandarin Ochard pentru patru nopți.

Motivul vizitei, așa cum a fost declarat de europarlamentarii PSD este foarte generic: Vizitarea Singapore de către prietenii Singapore.

Daciana Sarbu Ponta

Emilian Pavel din Maroc în Israel

Eurodeputatul a fost în 2015 mai întâi în Maroc la invitația statului respectiv, apoi în Israel la invitația Ambasadei statului evreu. Invitațiile au fost însoțite și de plata cazării.

Marocanii s-au dovedit mai mărinimoși cu Emilian Pavel. Acesta a primit de la ei și costurile aferente unui bilet la Bussiness Class. În cazul vizitei din Israel, Pavel a decontat biletul de avion din banii Parlamentului European.

Victor Negulescu l-a însoțit la rândul său pe Pavel în Israel vizita având scop vizitarea țării de deputații socialiști. Negrescu a mai fost plecat în Statele Unite pentru a afla care este sistemul de vot de acolo într-un program gestionat de ONG-ul Graduate School și plătit de Departamentul de Stat.

Frunzulică în China

Doru Frunzulică a gustat și el din plăcerea excursiilor. El s-a deplasat într-o plimbare în China pe banii organizației „Chinese People Aociation for Friendshoip with Foreingh Countries”. El a fost însoțit de Țapardel și au văzut împreună realizările Huawei.

În 2019 Frunzulică a salutat acordul comercial încheiat de UE cu Republica Populară Chineză. În 2018, eurodeputatul era din nou exaltat de faptul că Anul European de Moștenire Culturală conicidea cu Anul Turismului UE – China și a explicat asta de la tribuna Parlamentului European.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *