Rovana Plumb este membru PSD din 1994. Intrarea ei în partid coincide cu momentul în care devine din director commercial la fabrica Miraj patron al aceleiași fabrici. În spatele troculului stătea unul dintre cele mai importante brand-uri ale României: Gerovital.
Privatizarea Gerovitalului comunist
Fabrica Miraj se privatizează și devine Gerovital Cosmetics. Privatizarea este făcută prin metoda PAS. Acțiunile sunt cumpărate de salariați, iar managerii adună cele mai multe participații. Rovana Plumb deținea controlul companiei împreună cu Viorica Carabelea și Victoria Știrbu. În anul 2001 este numită președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Ea rămâne și președinte al CA-ului de la Miraj, dar își deleagă atribuțiile.
Începutul anilor 2000 o regăsesc pe Rovana implicată și în politică și în afaceri. Marca Gerovital atrăgea datorită renumelui inventatoareie ei, Ana Aslan. Dintre toate firmele interesate, Plumb decide să se asocieze cu International Cosmetic, un SRL românesc patronat de o companie din Liberia.
Dezmembrarea fabricii Miraj
În 2004 încep procedurile de „lichidare” a fabricii recent privatizate pe bani puțini. Consiliul de Administrație pune pe ordinea de zi vânzarea sediului companiei situat pe strada Răcari, la numărul 5. La momentul respectiv Rovana și partenerii săi de afaceri nu dețineau majoritatea acțiunilor. Acest lucru nu i-a împiedicat să decidă vânzarea imobilului cu 37% din acțiuni. Se întâmpla în septembrie 2004.
În 2005 fiul Rovanei, Andrei este numit președinte și director general al fostei fabrici Miraj. El avea la acel moment 21 de ani. Dacă decizia de vânzare a principalului activ fusese luată cu nici 40% din voturi. Numirea lui Andrei a fost făcută cu 71% din voturi. Rovana Plumb cumpărase între timp acțiuni de la salariați.
Fiul Rovanei Plumb, manager la 21 de ani
Cu manager de 21 de ani, compania decide închiderea a 14 puncte de lucru și mutarea sediului în Județul Ilfov. După măcelărirea rețelei de magazine, fostaul Miraj decide să înființeze un SRL prin care să opereze departe de acționarii minoritari. Astfel ia ființă GeroAslan Cosmetics SRL.
Surprinzător, Gerovital Cosmetics primește numai 10% din părțile sociale. Rovana Plumb primește alte 10 procente, iar Gemisa Investment LTD, un offshore din Cipru are 70% din părțile sociale. Noua firmă contractează un credit de 1,2 milioane de lei de la Banca Transilvania în anul 2006.
Faliment de 34 de milioane
În 2008 firma privatizată de Rovana Plumb vinde și terenul din comuna Cernica unde își mutase sediul. Compania se relochează în comuna Brănești. Se încearcă schimbarea denumirii în Only You Cosmetics SA dar nu mai este timp. Firma intră în insolvență. În total afacerile Rovanei Plumb cu Gerovital au produs pagube de 34 de milioane de lei. BRD, Finanțele din Ilfov, Carrefour și Lorex Continental Co nu vor mai recupera integral prejudiciul niciodată.
În afară de prejiudiciul impresionant făcut de Gerovital, trebuie să adăugăm și sumele uriașe încasate pentru terenul din strada Răcar, nr. 5 unde acum este construit un magazin Kaufland și banii primiți pentru imobilul și terenul din comuna Cernica care avea de asemenea dimensiuni uriașe.
Dosar penal pentru marca Gerovital
Dincolo de prejudiciile materiale, în spatele social-democratei este pusă și distrugerea mărcii Gerovital, unul dintre produsele care cuceriseră piețele internaționale înainte de căderea comunismului. În industria farmaceutică numele Rovanei Plumb este asociat și cu faptul că în 1996 rețeta originală a cremelor inventate de Ana Aslan a dispărut în neant.
„În mod direct sau prin interpuși, cele două fabrici mari de cosmetice din România, Miraj București și Farmec Cluj. Cert este că în perioada respectivă SC Miraj SA a intrat în faliment și a fost privatizată pe ochi frumoși, Rovana Plumb devenind acționar principal și președinte al Consiliului de Administrație la noua firmă creată, SC Gerovital Cosmetics SA. Tot în perioada respectivă s-a scris despre înstrăinarea veroasă a licenței pentru cunoscutele produse Gerovital patentate de academicianul Ana Aslan.” Susținea într-o scrisoare deschisă senatorul PSD Valer Marian.
Cert este că exact înainte de intrarea în insolvență, Rovana Plumb a decis cedarea brandului Gerovital către fabrica Farmec din Cluj. A cedat numai denumirea pentru că rețeta originală dispăruse imediat după privatizare.
Decizia era ciudată pentru că înainte de a se semna contractual dintre Gerovital Cosmetics și Farmec, această din urmă firmă câștigase deja în instanță dreptul de a folosi marca Gerovital. Mai mult, poliția are un dosar penal pentru plata a 700.000 de euro în conturile unui off-shore din Cipru apărut din neant în această poveste.
Parteneră cu binomul șpăgilor
În afacerea încâlcită a mărcii Gerovital, Rovana Plumb s-a asociat cu Allplington Investment LTD din Cipru. Firma era reprezentată de Christos Sapatinas. Grecul în conturile căruia au initrat 700.000 de euro căutați de autorități a fost implicat și în fraudarea Poștei Române.
Sapatinas era, se pare, asociat în aceste întortocheate drumuri ale șpăgilor, cu celebrul avocat – informator DNA, Doru Boștină care se ocupa de aspectele legislative ale afacerilor.
Rovana Plumb vânată de ANI
Numărul 1 pe lista PSD la europarlamentare a fost vizată de inspectorii Agenției Naționale de Integritate. Aceștia au sesizat DNA cu privire la afacerile oneroase ale lui Theodor Teodorescu de la Compania Națională de Autostrăzi care atribuia preferential contracte către două firme. Una era deținută de soția acestuia, iar cealaltă de un asociat al lui Andrei Plumb.
Firma „Anduna Servimob” SRL era deţinută de Radu Bonciu şi Florin Marius Drăguţacesta din umră deţine, prin „Eurostar Construct” SRL, 50% din „Mega Construct Grup” SRL, restul de 50% aparţinând firmei „Prime Time Construct” SRL, unde îi găsim ca patroni pe Andrei Plumb şi Dan Plumb susțin jurnaliștii de la Ziua News.
De asemenea, social-democrata a uitat să treacă în declarația de avere un bolid Audi Q7 și părțile sociale deținute de soț la Real Business Consult și Prime Construct SRL.
La masa turcilor care l-au băgat la pușcărie pe viceprimarul Clujului
Până în 2009, Andrei Plumb a fost asociat în firma DTM Associates Construction cu mai mulți cetățeni turci. Bekar Mustafa, unul dintre aceștia, este acuzat de procurorii DNA că i-ar fi cumpărat lui Apostu un bilet de avion pe ruta București-Târgu Mureș, i-ar fi plătit cazarea la un hotel din București şi i-ar fi achitat nota de plată, în octombrie 2011, la un mall din Cluj-Napoca, pentru mai multe haine pentru Monica Apostu, soţia primarului. Miza era o licitație de 140 de milioane de euro pe care Primăria Cluj trebuia să o atribuie unei firme a li Bekar.
Asociatul lui Bekar numit de Rovana Plumb la Mediu
Victor Ponta l-a numit în funcția de comisar general adjunct – cu rang de subsecretar de stat – al Gărzii Naționale de Mediu pe Dragoș George Bogdan la propunerea Rovanei Plumb în 2013. Soția acestuia, Liliana Bogdan a fost reprezentantă a firmei Kiat Group una dintre companiile asociaților lui Andrei Plumb. Firma respectivă a fost menționată în rechizitoriul viceprimarului Apostu din Cluj în momentul arestării acestuia.
Numele lui Dragoș Bogdan apare și în rechizitoriul DIICOT întocmit pe numele fostului senator PSD Cezar Măgureanu și a asociatului acestuia, Octavian Grecu, liderul clanului „Butoane” din Giurgiu.
Fiu cu profil de beizadea și aspirații politice
Andrei Plumb, fiul Rovanei din prima căsătorie este un obișnuit al tabloidelor care l-au pozat la diferite petreceri mondene sau la volanul unor bolizi de sute de mii de euro. Ultima dată, Andrei a avut de explicat cum și-a permis un Mercedes de un sfert de milion de euro.
În tinerețe a avut o formație de muzică. Ascensiunea politică a mamei l-a făcut să-și dorească funcția de primar al municipiului Târgoviște. Momentan este șef de campanie electorală în Dâmbovița unde PSD are goluri uriașe din cauza despărțirii de Adrian Țuțuianu.