Darabont PSD
Dan Darabont

Dan Alexandru Darabonț este un politician social democrat care a fost pe rând vice-primar și primar al Sectorului 6 din București, prefect al Capitalei și viceprimar al Bucureștiului. Este membru al Partidului Social Democrat. În cadrul filialei PSD București ocupă funcția de vicepreședinte fiind și membru al Consiliului Național al partidului. Este căsătorit cu Roxana Oana. Cei doi soți sunt născuți în anul 1964 la diferență de 7 zile. Are o fată, Clara Alexandra Darabonț născută în 1986.

Înainte de 1989, Darabont a fost tehnician la Institutul de Cercetari Stiintifice pentru Protectia Muncii, iar din 1994 a început să aibă o ascensiune constantă în lumea funcționarilor publici numiți politic, devenind inspector de specialitate în cadrul Departamentului pentru Protecția Muncii din Ministerul de resort.

După numai 2 ani de activitate ministerială la nivel minor, Darabonț este ales consilier local în Sectorul 6, iar colegii săi îl numesc vice-primar, funcție pe care o ocupă până în 2000 când este ales primar al Sectorului 6. După terminarea mandatului a semnat un contract de muncă la Conversim SA, o unitate de stat subordonată Ministerului Economiei și Comerțului. Practic, PSD-ul care pierduse alegerile locale în anul 2004 și-a recuperat un membru în cadrul unui minister important și l-a numit pe Dan Alexandru Darabonț în funcția de director adjunct la o societate de conservare a minelor din Baia Mare, oraș pe care probabil că Darabonț l-a vizitat de numai câteva ori.

Tot în 2004, Darabonț ajunge pentru câteva luni prefect al Bucureștiului. Este numit în August 2004 pentru a organiza alegerile generale în Capitală și dat afară în ianuarie 2005 după ce social democrații pierd și alegerile generale.

Vreme de trei ani, din 2005 până în 2009 lucrează la două scietăți comerciale private la prima din postura de director, iar la cea de-a doua ca și expert.

Este recuperat de Cristian Popescu Piedone în 2010 pentru câteva luni și lucrează în cadrul Primăriei Sectorului 4. Cei doi se cunoșteau din vremea când și Piedone și Darabonț fuseseră consilieri locali la Sectorul 6.

În prezent, Dan Alexandru Darabonț lucrează la Banca Națională a României și ocupă funcția de consilier general în București, postură din care a fost desemnat ca și vice-primar, fiind numărul doi în Primăria Capitalei după Sorin Oprescu din 2012 și până la arestarea acestuia.

Ca studii, Darabonț a absolvit Universitatea Politehnică București în 1990 și peste cinci ani a urmat un fel de master organizat de aceiași instituție de învățământ. Doctoratul l-a susținut la Petroșani unde exigențele sunt mai scăzute decât la UPB. Ca orice politician care se respectă a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare, Institutul Național de Administrație și Colegiului Național de Informații.

Cea mai veche declarație de avere a lui Darabonț datează din anul 2009 când acesta avea două apartamente în București și o casă de vacanță la Curtea de Argeș, tablouri și bijuterii în valoare de aproximativ 10.000 de euro, dar și un cont de 40.000 de euro. El avea un venit de 70000 de lei pe an ca și expert la o societate comercială, iar soția câștiga mai puțin de jumătate ca și medic și profesor universitar.

În 2011, din declarația de avere a lui Darabonț dispar bijuteriile și tablourile dar apar o mulțime de conturi deschise la bănci și despre care uitase în declarațiile anterioare. El declara că a lucrat pentru Administrația Școlilor, Liceelor și Grădinițelor din Sectorul 4, Banca Națională a României, Consiliul Local al Sectorului 6, Institutul European din România, dar oferise și servicii de consultanță în managementului activității în valoare de 31820 lei pe un PFA.

Interesantă este declarația din 2016 în care Darabonț declară că i-a acordat un împrumut de 25000 de euro lui Mihai Volintiru, fostul lider liberal care a împrumutat PNL cu aproximativ un milion de euro.

Dan Alexandru Darabonț a fost ținta unei plângeri penale formulată de Niculae Vasile Maxim. Alături de Darabonț a mai fost atacat prin respectiva plângere și Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4. Plângerea a făcut obiectului dosarului penal 4443/P/2010 care a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

Este extrem de interesant faptul că exact concomitent cu această plângere, din ianuarie până în octombrie 2010, Darabonț a fost preluat de Piedone sub aripa sa și pus să lucreze la o structură subordonată PS4.

Clara Alexandra, fata celor doi soți Darabonț este doctor în științe economice. Cu toate acestea, ea este trecută ca autor secundar într-un articol publicat de mama sa și care se intitulează „Turismul Medical pentru boli cardio-vasculare în Covasna”. Este de la sine înțeles că mama sa a scris articolul, fiind medic. Tot de la sine înțeles este că doamna doctor în științe economice Clara Alexandra Darabonț nu a fost în stare să ia toate punctele necesare susținerii lucrării de doctorat și atunci s-a lipit cu numele de un material publicat de mămica.

Aceiași fetiță a avut o firmă cu Gabriel Bogdan Pintileasa, un coleg din PSD sector 6 care apoi a migrat la PSD Sector 5. Efect Sistem SRL a câștigat în perioada 2015 – 2016 aproape 40 de achiziții directe de la Administrația Școlilor din Sectorul 6 semn că USL a continuat și după desființare și că influența lui Darabonț în acest sector nu a scăzut deloc.

Odrasla a mai ocupat funcția de reprezentant al Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului României în Consiliul de administraţie al Institutului European din România unde a fost colegă cu tatăl ei.

Clara Alexandru nu are parte doar de susținere social democrată, ea numindu-se acum Volintiru, după numele lui Mihai Volintiru, noul ei socru, vechiul liberal despre care vorbeam mai sus că a împrumutat 25.000 de euro de la Dan Darabonț.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Prea multe inexactități. De pilda, Dan Darabont a fost consilier local din anul 1992, fiind cel mai tânăr consilier local din București. Roxana Darabont este unul din cei mai mari cardiologi români și nu ar fi acceptat nimic care să compromita numele fiicei sale Clară, economist de calibru. Fata de de rateurile politicii actuale…, Dan Darabont, director general in cadrul Băncii Naționale, este un excepțional. Membru fondator al PSD, in anul 1992, alături de câțiva, an în care multe figuri arogante, ieftine, agresive si maxiimpertinente actuale nu existau in ideea social democrata de fapt nu existau nicaieri, un om de curaj care atunci cand a pierdut si-a asumat responsabilitatea si a avut de suferit, profesional si politic. Păcat ca amestecăm ce credem cu ce este real. Un adevarat cetatean al Sectorului 6, care a copilărit în Gorjului, a invatat in Apusului si care foarte multi ani (si cand era Primar sau Viceprimar) trait pe Iuliu Maniu la un apartament la bloc.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul