Valeriu Nicolae Suhan, Consiliul General al Municipiului Bucuresti
Valeriu Nicolae Suhan, PSD

Valeriu Nicolae Șuhan este un politician născut la data de 18 iulie 1958 care a intrat în 2016 în Consiliul General al Municipiului București din partea Partidului Social Democrat. El este soțul fostului membru al Consiliului Național al Audiovizualului și a avut contacte cu Consiliul General și înainte de a fi ales. În 2015 firma sa a primit peste 100000 de lei pentru a transmite live ședințele CGMB vreme de 5 luni.
Înainte de accederea într-o funcție aleasă, după ieșirea din Ministerului Afacerilor Interne, Șuhan a fost consilier personal al Ministeului delegat pentru Comerț la jumătatea anilor 2000. Deși a lucrat în poliție, Șuhan dorește să primească titlul de Luptător cu Rol Determinant în Revoluția din 1989 și beneficiile aferente. Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 a decis respingerea cererii în 2016. Cu toate acestea, politicianul are calitatea de „revoluționar-remarcat”.
La data depunerii candidaturii, Valeriu Șuhan avea un teren în Mogoșoaia, unul în Domnești și un al treilea în Snagov. El deținea împreună cu soția patru apartamente (un al cincelea fusese vândut în 2015 către Elena Tănase), un Audi A3 și o motocicletă Harley Davidson. Șuhan avea, conform propriei evaluări, bijuterii și obiecte de artă în valoare de 52000 de euro care se adăugau ca valoare conturilor de 200.000 de lei.
Ca venituri, familia Șuhan încasa o pensie de 50000 de lei primită de Valeriu după activitatea la Ministerul de Interne și un salariu de 54000 de lei primit de Cristina (fostă Trepcea) de la Radio Itzy Bitzy. Mult mai impresionantă era activitatea de afaceri a lui Nicolae Șuhan. El deținea participații la firmele: D&H Import Export, Polyvision Media, Suhan & Suhan Consulting, Logistic Link și Tradecom Services.
La un an după alegerea în CGMB, Valeriu Nicolae Șuhan a vândut Audi A 3 către Alexandru Buzică pentru 6700 euro, iar soția a rămas fără veniturile de la radio. În 2018 el a rămas asociat în numai trei societăți comerciale: D&H Import Export, Poly Vision Media și Suhan & Suhan Consulting.
Consilierul local PSD și-a început afacerile de multă vreme. Prin intermediul firmei D&H Import Export el a fondat celebrul restaurant Stadion din cartierul Cotroceni. La momentul la care și-a deschis punctul de lucru asociații săi erau Adriana Carmen Hasas și Cristian Dinu. Pe parcursul existenței firmei Șuhan a fost asociat cu și cu Ionel Buzică, sau Amedeo Constantin Pastita de la Direcția de Logistică a Ministerului de Interne. În 2017 firma a înregistrat venituri de 250.000 de lei și are datorii totale de 1,3 milioane de lei.
În același an în care Șuhan își începea afacerile la restaurantul Stadion el devenea și asociat la firma Transcarpathia din localitatea Moldova Nouă, județul Caraș Severin. El îi avea ca asociați pe Radislav Stoicovici și Ștefan Niculae Mihai.
Tot în 2001, Șuhan devenea asociat la Rokena SRL cu Mihaela Ene și cu Micula-Cociuban Gheorghe Sorin. Prima este nimeni alta decât sora fostului parlamentar FSN Gabriel Bivolaru condamnat pentru fraude economice de amploare, cel de-al doilea este un cunoscut organizator de jocuri de noroc televizate. Ulterior în firmă a intrat și Nistor Gabriela Cora, sora lui Corneliu Iacubov, controversat politician PSD din Moldova implicat în devalizarea Rafinăriei RAFO Onești. Firma a avut viață scurtă fiind radiată în 2006. Falimentul ei a avut ceva probleme din moment ce, în 2009 Mihai Gheza și Dan Diaconesu i-au cerut lui Gheorghe Micula Cociuban aproximativ 100.000 de euro pentru a nu discuta la televizor despre acest subiect.
În 2002 Șuhan și Mircea Ștefan Cristescu preiau de la Mariana Tănăsescu și Luana Ira Herescu firma Palacio Trading. În 2005 firma este patronată de Valeriu Șuhan, Constantin Porfir și Ana Claudia Șuhan. Tot atunci, Palaciu Trading devine Poly Vision Media. În 2017 firma a înregistrat un rulaj de 750000 lei, de aproape 5 ori mai mare ca în 2016. Aceasta este firma care a făcut contract cu Primăria Capitalei pentru a transmite live ședințele CGMB. Un contract asemănător a fost semnalat de Curtea de Conturi a României la Primăria Eforie unde Poly Vision Media se angajase să asigure service-ul unor aparaturi „echipa de audit consideră că plățile efectuate de instuție pentru prestațiile prezentate nu și-au dovedit utilitatea publică” se arată în raportul Curții de Conturi. La Poly Vision media a lucrat și inspectorul de integritate Roxana Mădălina Vlasă.
Valeriu Nicolae Șuhan și-a încercat talentul în afaceri și la firma Tradecom Services pe care a fondat-o în 2003 alături de Adrian Marinescu. De prin 2012 firma nu mai are activitate.
O altă firmă din portofoliul lui Șuhan este Logistic Link. Fondată în 2007 împreună cu israelianii Tsemach Uri Kaduri și Tahor Peleg Yehuda, societatea era gândită să opereze depozite. Tahor Peleg Yehuda este cel care a preluat de la Dorin Cocoș Aphpa Medical Clinic. La scurt timp după înființare, firma este preluată de Șuhan în totalitate, dar la fel ca și celelalte companii, nu are rulaje prea mari, ultimele declarații de la Ministerul de Finanțe fiind depuse în 2014.
VMS Investments Partener este fondată de Șuhan în 2011 alături de Yahav Shmuel, un fost pilot de avioane de luptă din Israel care a studiat administrarea afacerilor la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Până în 2016 firma, din care Șuhan a ieșit la scurt timp după fondare, a generat datorii de 1,2 milioane de lei. Tot alături de Yahav, politicianul a fondat un an mai târziu și Maia Centru Medical pentru Copii.
Suhan & Suhan Consulting este firma fiicei politicianului, Ana Claudia Șuhan, asociată cu el și la Poly Vision Media. Firma se ocupă de dezvoltare imobiliară și în 2017 a avut un rulaj aproape inexistent. Fata consilierului general și-a mai încercat mâna în afaceri cu imobiliare și în 2008 când a fondat compania Apartaments Real Estate Project împreună cu Ilinca Mihaela Păun, o cunoscută agentă imobiliară. În 2014 și 2015 firma nu a desfășurat activitate, iar alte declarații nu se regăsesc la Ministerul Finanțelor Publice.
Cristina Trepcea, soția politicianului a fost membru CNA din 2008 până în 2014 fiind propusă de PSD. Înainte de asta ea a fost jurnalist PRO TV apoi consilier al lui Adrian Năstase în perioada 2001 – 2002. Valeriu Șuhan a mai fost căsătorit cu Mihaela Șuhan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *