Armata UE urmează a fi creată până în 2025, ca un efort al Uniunii de a contrabalansa influența americană în regiune, prin NATO. Aceasta ar trebui să fie capabilă să răspundă ferm amenințărilor și ar urma să fie constituită din 5.000 de militari.
Uniunea Europeană are în vedere crearea unei armate comune până în anul 2025, din 5.000 de militari, într-o primă etapă.Astfel, statele din blocul comunitar, format din aliați NATO, ar urma să nu se mai bazeze Statele Unite în anumite acțiuni, potrivit unui proiect strategic, relatat marți, de agenția Reuters și B1TV.
Armata comună a UE ar urma să fie formată din componente terestre, dar și maritime și aeriene. Miniștrii de externe și ai apărării din Uniunea Europeană au dezbătut deja pe scurt planul, la începutul săptămânii, la Bruxelles. Discuțiile vor continua și în zilele următoare, iar obiectul este ca până în martie 2022 să fie elaborat documentul final.
La baza deciziei de înființarea a unei forțe militare comune stau discuții purtate de liderii europeni încă din urmă cu două decenii. Anul 2023 reprezintă baza proiectului, urmând ca într-un final, armata Europei să fie constituită din aproximativ 50.000 – 60.000 de militari.
Armata UE până în 2025. Jose Borrell, șeful diplomației europene, a subliniat importanța unei forțe militare comune, pentru statele de pe continent, membre ale UE.
„Uniunea Europeană are în vedere crearea unei forţe militare comune de până la 5.000 de militari până în 2025.
Trebuie să fim capabili să răspundem la ameninţări iminente sau să reacţionăm rapid la o situaţie de criză, de exemplu o misiune de salvare şi evacuare sau o operaţiune de stabilizare într-un mediu ostil”, se arată în proiectul numit „Busola Strategică”.
Nu toate cele 27 de state membre ale UE și-au dat acordul pentru armata comună, operabilă în afara alianței NATO.
Sursa fot: https://pixabay.com/images/id-2679138/
Leave a comment