Acordul de pace dintre Rusia și Ucraina care nu s-a semnat niciodată. "A fost cel mai bun acord pe care l-am fi putut avea". Ucraina nu ar fi pierdut teritorii
Acordul de pace dintre Rusia și Ucraina care nu s-a semnat niciodată. "A fost cel mai bun acord pe care l-am fi putut avea". Ucraina nu ar fi pierdut teritorii

Existența unui acord de pace de 17 pagini între Ucraina și Rusia, la care s-a lucrat în primele luni ale invaziei ruse, a fost dezvăluită recent de cotidianul german Die Welt, care a consultat versiunea originală a acestui document secret. Potrivit publicației, în martie 2022 „lipseau doar câteva condiții de la soluționarea conflictului, care urma să fie negociat de Vladimir Putin și Volodimir Zelenski în cadrul unei reuniuni la summit – care nu a avut loc niciodată”.

„Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. Câteva săptămâni mai târziu, negociatorii ambelor părți și-au luat loc la masa negocierilor”, relatează Le Figaro. „Unda de șoc a invaziei a rezonat încă în întreaga lume, deoarece Moscova încerca deja să obțină capitularea Kievului la masa negocierilor.”

Publicația Die Welt enumeră condițiile propuse Kievului de Moscova: „adoptarea neutralității permanente, renunțarea la orice alianță militară – inclusiv apartenența la NATO – demilitarizare parțială, reducerea armatei la 85.000 de soldați sau chiar menținerea trupelor rusești în Crimeea anexată.”

„În schimb, Ucraina ar fi obținut dreptul la autoapărare”, precizează Le Figaro, citând sursa germană. „În cazul unui atac armat împotriva Ucrainei, Statele Garante s-ar fi angajat să ajute Kievul să își exercite dreptul la autoapărare, așa cum este garantat de Carta Națiunilor Unite, în termen de maximum trei zile”, detaliază Le Figaro, preluat de B1TV.

Moscova a cerut, de asemenea, „ca limba rusă să devină a doua limbă oficială în Ucraina”.

„A fost cel mai bun acord pe care l-am fi putut avea”, a declarat pentru Die Welt un membru al delegației ucrainene de negociere la acea vreme. Însă, la doi ani de la începutul conflictului, numirea economistului Andrei Belousov la Ministerul Apărării rus indică faptul că „Vladimir Putin planifică un război pentru o perioadă lungă de viitor”, conform Consiliului de Securitate al Ucrainei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *