Slovacia, la marginea unui război civil" după tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico. Apeluri pentru încetarea urii
Slovacia, la marginea unui război civil" după tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico. Apeluri pentru încetarea urii

Ministrul de Interne al Slovaciei, Matus Sutaj Estok, a avertizat că țara se află „la marginea unui război civil” din cauza tensiunilor politice accentuate de tentativa de asasinat asupra premierului Robert Fico. „Astfel de comentarii pline de ură se fac astăzi pe rețelele de socializare, așa că vă rog, să oprim acest lucru imediat”, a declarat Estok.

Atacul armat asupra lui Fico a stârnit îngrijorări privind escaladarea conflictului politic în Slovacia. „Atacul asupra lui Fico a fost motivat politic, sporind și mai mult tensiunile în peisajul politic deja divizat al Slovaciei”, a precizat ministrul Apărării, potrivit Euronews, preluat de B1TV.

Un suspect, un scriitor de 71 de ani, se află în arest, ancheta găsind „o motivație politică clară” în spatele atentatului, potrivit lui Estok. Acesta a cerut „încetarea răspândirii comentariilor de ură pe rețelele de socializare”.

Președinta în exercițiu Zuzana Čaputová a formulat un apel similar pentru stoparea „retoricii pline de ură” în țară.

Între timp, Fico se află într-o stare „extraordinar de gravă” după operația suferită, a declarat ministrul Apărării. Totuși, potrivit vicepremierului, „starea prim-ministrului nu mai pune viața în pericol”.

Corespondentul Euronews la fața locului a descris „șocul națiunii în urma atacului”, evenimentul subliniind „diviziunea politică profundă predominantă” în campania electorală. „Partidul lui Robert Fico a fost întotdeauna acuzat de dezmembrarea democraţiei. El şi partidul său au acuzat opoziţia că trădează interesele ţării prin alinierea prea strânsă la Occident”, a explicat jurnalistul.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *