Al treilea val de coronavirus va apărea după Crăciun, dacă populația nu va mai ține cont de măsurile sanitare, în febra sărbătorilor, avertizează profesorul de microbiologie Andrea Crisanti.

Profesorul de microbiologie Andrea Crisanti a avertizat populația că în cazul în care se vor relaxa măsurile de restricție de Crăciun, va veni cel de-al treilea val de coronavirus

„Dacă deschidem Crăciunul, vom avea al treilea val. Mai degrabă decât redeschiderea de Crăciun, cred că situația este atât de rea încât trebuie să recomand opusul: profitați de sărbătorile de la sfârșitul anului pentru a închide totul în acele două săptămâni și încercați să opriți infecția. Dar înțeleg că trebuie să ținem cont de nevoile economiei ”, a declarat Crisanti pentru cotidianul La Repubblica, potrivit B1TV.

Medicul susține că tema „nu este modul în care sistemul rezistă, ci câte decese suntem dispuși să acceptăm”.

„Blocarea va trebui încă făcută. Va fi inevitabil, numerele îl vor dicta. Cu acest nivel de infecții, numărul de teste făcute nu mai are sens. Avea sens să facem 400.000 pe zi pentru a bloca lanțul de distribuție. Până acum, valul virusului este scăpat de sub control”, a mai spus Crisanti.

Ludovic Orban: O minoritate nu respectă regulile

Premierul Ludovic Orban a vorbit, luni seară, despre creșterea alarmantă a numărului de infecții. Acesta a declarat că autorităţile fac uz de toate instrumentele posibile pentru ca un număr cât mai mare de oameni să respecte regulile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„Avem la dispoziţie instrumente precum carantinarea şi aţi văzut că am luat decizia de carantinare peste tot unde DSP a solicitat carantina. (…) Încercăm să utilizăm toate instrumentele legale, să mobilizăm toate forţele de ordine pe care le avem pentru a putea asigura respectarea regulilor de protecţie şi pentru a sancţiona încălcarea regulilor de protecţie. Pe de altă parte, asta este: există o minoritate în populaţia României care nu respectă regulile”, a susținut Ludovic Orban.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a raportat luni, 16 noiembrie, 4.931 noi cazuri de infecție și 149 decese declanșate de noul virus Covid-19. În prezent, la ATI sunt internați 1.187 pacienţi, cel mai ridicat număr de pacienţi la terapie intensivă de la începutul crizei sanitare. Numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.467.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *