O carantină totală trebuie evitată consideră neurochirurgul Vlad Ciurea
O carantină totală trebuie evitată consideră neurochirurgul Vlad Ciurea

O carantină totală, o închidere generală a tuturor activităților trebuie evitată, pentru sănătatea mintală a populației, consideră neurochirurgul Vlad Ciurea.

Măsurile de prevenție sanitară precum purtarea măștii, spălarea mâinilor și păstrarea distanței între oameni trebuie păstrate în continuare. Specialistul a mai explicat ce este important ca oamenii să facă în perioada cu restricții.

65% din populația Italiei, 63% din populația Marii Britanii, 50% dintre germani au avut tulburări psihice din cauza carantinei, arată statisticile, potrivit Digi24.

„Așa este. Statul în casă cu televizorul deschis, cu știre după știre din ce în ce mai pesimistă. Asta nu duce la ceva bun. Sunt posturi care trebuie să anunțe, dar contează și tonul de anunțare. Asupra persoanelor puțin mai în vârstă, au un impact formidabil.

E și o poveste. A venit ciuma în sat sau în oraș. Au fost 5.000 care au murit de ciumă și încă 100.000 care au murit de panică.

Încep cu depresie, tulburări psihice, insomnii, stările conflictuale între cei doi parteneri de casă care s-au înțeles foarte bine ani de zile și din nimic se ceartă. Se accentuează și de aici încep durerile de cap, tulburări de echilibru, tulburări digestive care duc la scădere de imunitare. Apar alte boli din acest dezechilibru psihic” a explicat medicul Vlad Ciurea.

Locddown-ul, o carantină totală,  nu e o soluție, explică reputatul neurochirurg.

Vlad Ciurea: „Toți doctorii spun “opriți acest lockdown, că nu duce la nimic bun”. Trebuie luate măsurile de prevenție: mască, spălare, distanțare, igienă și aerisire. Este bine să se facă aceste lucruri.

Nu putem ține pe toată lumea în casă. Cei de la închisoare ce fac? Înnebunesc.

Mișcarea este fantastică, gândirea optimistă, discuțiile, schimbul de experiență, empatia, îmbrățișarea.

Îmi mențin părerea că acest lockdown trebuie făcut mai relaxat, pentru ca oamenii să rămână oameni”.

Vlad Ciurea a explicat că în momentul în care cineva are probleme, singura soluție să se descarce este să vorbească despre ele.

„Există și psihiatri care te pot ajuta și psihoterapeut, de aceea a fost Freud foarte mare. Există în toate familiile unul mai sfătos care te ascultă, care are răbdare, care te mângâie pe cap ca un duhovnic. Pe de o parte tu te descarci, cum ne-a învățat Freud, iar pe de altă parte arunci încurcătura psihică pe celălalt, doctorului, duhovnicului, celui din familie, ca să scapi de aceste lucruri. Nu țineți în voi. Gândiți-vă că creierul este alb frumos și acest gânduri transformă în ceva cenușiu care se învârte, ceva rău ca o cenușă vulcanică. Din aproape în aproape duce la scăderea tuturor funcțiilor cerebrale. Dați drumul afară, spuneți tot. Baza imunității sunt gândurile pozitive, optimismul, dorința de viață” a explicat neurochirurgul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *