Alexandru Rafila crede că 500.000 de români au avut deja coronavirusul,
Alexandru Rafila crede că 500.000 de români au avut deja coronavirusul,

Alexandru Rafila crede că 500.000 de români au avut deja coronavirusul, mulți dintre ei fiind asimptomatici sau cu simptome ușoare. Studiul de seroprevalență care este în desfășurare la noi indică procentul de populație care a trecut prin boală, dar numărul real este de 8-10 ori mai mare, a spus reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

„Numărul de cazuri diagnosticate este mult mai mic decât numărul real de cazuri pentru că foarte multe persoane sunt asimptomatice sau fac forme ușoare care nu îi determină să se prezinte la medic” crede Alexandru Rafila.

„Proabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual, asta înseamnă undeva în jur de 2,5% și asta înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 și 10, între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri. Acest lucru a fost dovedit în toate țările care și-au încheiat studiile de seroprevalență. Al nostru este în curs de desfășurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 – 3% seroprevalență, adică persoane care au trecut prin infecție în România” a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

În ceea ce privește imunizarea în masă, ( prin contactarea bolii, n.r.) “suntem foarte departe” de acest fapt, consideră profesorul Rafila. „Nicio țară nu este într-o astfel de situație. Chiar regiuni care au trecut printr-un număr mare de infecții cu coronavirus nu depășesc 15 – 20%, iar la noi e undeva între 2,5 – 3%. Ca să putem vorbi de imunizare în masă trebuie să ne apropiem de 70% din populație trecută prin infecție, iar lucrul acesta s-ar întâmplă în câțiva ani de zile. Sperăm că această cifră să fie obținută prin vaccinare și nu prin îmbolnăvire” a precizat reprezentantul României la OMS.

La nivel european, în ceea ce privește numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus, „suntem pe locul trei după Luxemburg și Spania”, a anunțat medicul. „Noi ne apropiem de cifra de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni, Spania e la 110, Luxembrug la 120, dar este extrem de mult dacă comparăm cu alte țări care au trecut printr-un număr mare de infecții, de exemplu Italia care are 6 – 7 cazuri” a mai explicat profesorul Rafila.

Leave a comment

Lasă un răspuns