Un program de primire a refugiaților a fost lansat în SUA, unde pentru prima dată nu mai este nevoie de un ONG prin care străinii să poată intra în țară. De acum înainte, și o persoană fizică va avea dreptul să „sponsorizeze” refugiați, dar în condiții foarte stricte.

Statele Unite au anunţat, joi, lansarea unui nou program de primire a refugiaţilor, încurajând fiecare american să contribuie pentru a creşte numărul extrem de scăzut de admiteri în ţară, relatează AFP, citat de B1TV.

Pentru prima dată, un cetăţean american va putea susţine direct primirea unui refugiat în Statele Unite fără a trece printr-o asociaţie sau ONG-uri: „The Welcome Corps reprezintă cea mai mare inovaţie în materie de primire a refugiaţilor din ultimele patru decenii”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, potrivit unui comunicat.

Orice american care sponsorizează un refugiat va trebui să treacă de controale de securitate ample şi să dovedească posibilitățile finaciare.

În primul an, obiectivul este de a mobiliza până la 10.000 americani pentru a adopta aproximativ 5.000 de refugiaţi; nu se acordă niciun stimulent financiar pentru aceşti sponsori care, în plus, vor trebui să demonstreze că dispun de 2.275 de dolari per refugiat timp de trei luni pentru achiziţionarea de haine şi alte produse de primă necesitate.

Preşedintele Joe Biden a fixat la 125.000 numărul de refugiaţi pe care SUA îi va accepta anual.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *