Arafat a găsit vinovații pentru dezastrul sanitar de acum
Arafat a găsit vinovații pentru dezastrul sanitar de acum

Arafat a găsit vinovații pentru dezastrul sanitar de acum și morții de COVID: oricine altcineva în afară de autorități. Autoritățile, care și-au făcut treaba și când au anunțat în vară că nu mai există pandemie sau au organizat festivaluri cu zeci de mii de participanți.

Raed Arafat a găsit vinovații: cei care dezinformează și care comentează “nişte lucruri la care nu se pricep”, vin cu informaţii false, iar astfel am ajuns să avem 300 de morţi de COVID în fiecare zi.

Canalele care difuzează informaţii false sunt responsabile pentru dezastrul sanitar, a spus duminică Arafat.

„Noi nu mai vorbim de dreptul la libera exprimare, am ajuns deja la libertatea de a dezinforma şi a manipula şi la libertatea de dezinformare din partea unor oameni. Libera exprimare este garantată, este un lucru pe care îl respectăm cu toţii, dar când îţi ies oameni care nu au nicio bază ştiinţifică şi comentează nişte lucruri la care nu se pricep şi vin cu informaţii false, cu informaţii denaturate, care duc să ajungi într-o ţară la 300 de decese pe zi, este un moment în care trebuie să decizi, da, continuăm să îi lăsăm să îşi bată joc de orice decizie care se ia sau măcar acolo unde este posibilitatea de a transmite prin canalele mass-mediei, acolo într-adevăr să se gândească canalele respective dacă vor să fie responsabile în continuare pentru ce vedem în ţară”, a transmis Arafat.

Valul de relaxări anunțat în vară, cu puțin timp înainte de dezastrul sanitar

Raed Arafat nu suflă nicio vorbă despre valul de relaxări din vară pe care el însuși l-a acceptat, potrivit anunțurilor în conferințele de presă organizate la Palatul Victoria și care permiteau ca mii de persoane nevaccinate să participe la evenimente sportive sau la concerte mamut, precum Untold, arată B1TV.

De la începutul pandemiei românii au asistat la un lung șir de bâlbâieli și de răzgândeli din partea autorităților, în care măsurile de relaxare erau imediat urmate de restricții dure. Deși clamau importanța vaccinării pentru depășirea pandemiei, niciodată autoritățile nu au folosit vaccinarea ca un mijloc de prevenție. De fiecare dată eliminarea restricțiilor a părut a fi mai degrabă asumată politic fără a ține cont de rata de imunizare a populației sau de mijloacele pe care le are sitemul sanitar din România.

De cele mai multe ori măsurile de relaxare au ignorat opiniile experților epidemiologi care atrăgeau atenția asupra nivelului scăzut de vaccinare în rândul românilor dar și asupra caracteristicilor noii tulpini Delta, mult mai contagioasă. CNSU, un organism în care factorii politici își au reprezentanți, deși este prezentat drept un grup de experți, pare să fi ignorat toate aceste voci când au propus activități culturale, artistice și de divertisment în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane.

La toate acestea se adaugă mesajele președintelui Iohannis și ale premierului Cîțu că am învins pandemia la începutul verii, când de-abia aveam 20% rată de vaccinare în rândul românilor.

Deși Guvernul a ratat toate țintele de vaccinare, asta nu i-a oprit pe decidenți să anunțe în august relaxări pe bandă rulantă ale măsurilor sanitare. Practic, doar cu câteva săptămâni înainte ca numărul cazurilor de COVID-19 să explodeze și în România, Raed Arafat anunța undă verde pentru Untold, unde au putut participa și persoane nevaccinate.

De asemenea, au fost permise evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, competiții sportive în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane, organizarea de mitinguri şi demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane, desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00.

Festivalurile Untold și Saga, prelungite după 2 noaptea, în plin val 4

Deși România era cel mai puțin pregătită pentru valul patru al pandemiei de COVID-19, asta nu a împiedicat autoritățile să dea frâu liber organizării celor mai mari festivaluri de muzică în luna septembrie.

Nu doar că cele câteva sute de mii de persoane care au lua parte la festivalul Untold și Saga într-un interval de câteva zile nu au fost obligate să se vaccineze, dar programul evenimentelor s-a prelungit mult peste ora 2:00 noaptea. Asta deși alte evenimente de tipul nunților sau al botezurilor nu trebuia să depășească această oră.

Autoritățile nu au reușit să explice până acum de ce evenimente mult mai mici, cu un risc epidemiologic mai redus la care participă câteva zeci sau sute de persoane sunt blocate, însă evenimente mamut la care iau parte zeci de mii de persoane, multe dintre ele fără să fie vaccinate sunt permise, fără să existe niciun fel de măsură sanitară impusă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *