Armament greu care să fie livrat în Ucraina, o nouă tranșă
Armament greu care să fie livrat în Ucraina, o nouă tranșă

Armament greu care să fie livrat în Ucraina, o nouă tranșă a fost anunțată de președintele SUA, Joe Biden, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Vor fi livrate în special echipamente grele, a arătat Casa Albă într-un comunicat, transmit Reuters şi AFP, preluate de B1TV.

Această nouă tranşă de ajutor- armament greu va conţine „echipamente foarte eficace pe care le-am mai livrat” Ucrainei, precum şi „noi capacităţi”, în special „sisteme de artilerie” şi „mijloace de transport blindate”, precizează autoritățile americane.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel către statele occidentale să răspundă la utilizarea de către Rusia a unei substanțe otrăvitoare în Mariupol. „Având în vedere amenințările repetate ale propagandiștilor ruși de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor Mariupol și având în vedere utilizarea repetată de către armata rusă, de exemplu, a munițiilor cu fosfor în Ucraina, lumea trebuie să reacționeze acum”, a spus Zelenski în discursul său video.

Primarul orașului ucrainean Bucha, unde au fost găsite cadavre de civili împușcați cu mâinile legate după ce forțele ruse s-au retras, spune că au fost găsite până acum 403 cadavre și că se teme că bilanțul deceselor va crește.

Președintele american Joe Biden a acuzat pentru prima dată Rusia că a comis „genocid” în invadarea Ucrainei, condamnându-l ferm pe președintelui Vladimir Putin, o dată ce războiul a intrat în a 49-a zi.

Invazia de aproape șapte săptămâni a Moscovei, cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945 încoace, a dus la exodul a peste 4,6 milioane de oameni în străinătate, mii de oameni uciși sau răniți și a determinat izolarea aproape totală a Rusiei pe scena mondială.

Rusia spune că a lansat ceea ce numește „operațiune militară specială” pe 24 februarie pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei. Kievul și aliații săi occidentali o consideră un pretext.

Rusia spune că acum își propune să cucerească o porțiune mai mare de teritoriu în numele separatiștilor în două provincii estice, cunoscute sub numele de Donbas. Această zonă include portul Mariupol, care a fost transformat în ruine.

Ucraina spune că zeci de mii de civili au fost prinși în interiorul orașului, fără nicio modalitate de a primi alimente sau apă, și acuză Rusia că blochează convoaiele de ajutor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *