Un nou studiu de fezabilitate urmează să se înghesuie în arhiva Ministerului Transporturior. Află ce se presupune a studia firma câștigătoare și ce fost ministru a condus această firmă.

Administrația Canalelor Navigabile face studiu pentru modernizarea Canalului Dunăre-Marea Neagră

Administrația Canalelor Navigabile a atribuit în urma unei licitații deschise un contract în vederea elaborării studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții privind modernizarea canalelor navigabile Dunăre–Marea Neagră și Poarta Albă-Midia, Năvodari pentru creșterea siguranței navigației.

Potrivit A.C.N, valoarea totală a proiectului este de 12,6 milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă este de 10,6 milioane de lei. Iar valoarea finanțării nerambursabile acordată de Comisia Europeană este de 9,1 milioane de lei.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de elaborarea studiului de fezabilitate pentru lucrările de modernizare a infrastructurii Canalului Dunăre-Marea Neagră și canalului Poarta Albă-Midia Năvodari în vederea asigurării condițiilor de navigație în siguranță pe ambele căi navigabile.

Studiul de fezabilitate are în vedere identificarea soluțiilor tehnice pentru creşterea siguranţei navigaţiei, asigurarea stabilităţii versanţilor şi malurilor canalelor navigabile și posibilitatea creşterii vitezei de navigaţie pe acestea, fără a periclita malurile secţiunii udate, a pereului din piatră brută.

Firma câștigătoare controlată de un fost ministru

Aquaproiect, firma care a încasat banii, are sediul în București. În 2020, firma a rulat 9,5 milioane de lei. Conform ultimului bilanț, firma a înregistrat pierdere în valoare de 2,9 milioane de lei.

Firma Aquaproiect reprezintă rezultatul privatizării fostului Institut de Cercetări și Proiectări pentru Gospodărirea Apelor. Director general al acestora a fost și fostul ministru al Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, Aurel-Constantin Ilie. Acesta a fost și consilier al fostului președinte Ion Iliescu. Până în 2016, Dan-Lucian Ilie, fiul fostului ministru, a fost asociat al firmei care deține Aquaproiect.

Firma Aquaproiect este deţinută de Apa Proiect SRL şi administrată de Sanda V. Deleanu, Alexandru Daniel Stacescu şi Liliana Ioana Drăgan. Stacescu Alexandru Daniel este fost director al Fondului de Investiții pentru gospodărirea apelor pe vremea PSD. În cadrul firmei Apa Proiect, pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de Drăgan Liliana Ioana (90%), care şi administrează firma, şi de Ilie Dan Lucian (10%), fiul unui fost ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *