Minele din Marea Neagră aflate în derivă reprezintă un pericol pentru navigație și sunt cel mai probabil de proveniență rusească, a transmis ministerul apărării din Marea Britanie. Armata rusă este responsabilă pentru faptul că explozibilii plutesc în derivă.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au eliberat mine navale YaM și YarM din era sovietică, în derivă în nordul Mării Negre, iar trei au fost detectate și neutralizate până acum, potrivit publicației maritime-executive, preluată de B1TV.

Pe 28 martie, marina română a detonat o mină navală plutitoare la aproximativ 40 mile de Capu Midia. În aceeași zi, o echipă a Marinei Turciei a găsit și neutralizat o mină în apropiere de Igneada, un oraș de pe litoral la aproximativ 150 mile la sud de prima mină. Pe 26 martie, forțele turce au găsit și neutralizat o altă mină de „tip vechi” lângă intrarea aglomerată în Bosfor.

Minele din Marea Neagră. Originea lor este contestată

„Deși originea unor astfel de mine rămâne neclară și contestată, prezența lor se datorează aproape sigur activității navale rusești în zonă și demonstrează modul în care invazia Rusiei asupra Ucrainei afectează interesele neutre și civile”, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie, duminică.

Capacitatea Ucrainei de a lovi Marina Rusă ar putea crește odată cu asistența NATO. Premierul britanic Johnson Boris s-a angajat să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare de coastă nespecificate, inclusiv racheta Naval Strike (NSM).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *