Masacrul de la Bucha a fost regizat, iar imaginile nu sunt reale, spun rușii
Masacrul de la Bucha a fost regizat, iar imaginile nu sunt reale, spun rușii Credit: Maxar Technologies

Masacrul de la Bucha a fost regizat, iar imaginile nu sunt reale, susțin oficialitățile ruse. Sunt însă alte imagini din satelit care, comparate cu cele ale ororilor de pe stradă, arată clar intențiile propagandei rusești. Trupurile de pe străzi zăceau de câteva săptămâni, potrivit imaginilor aeriale.

Sateliții au reperat încă de acum câteva săptămâni trupurile care zăceau pe străzi la Bucha, arată o analiză a acestor imagini făcută de The New York Times. Oribile descoperiri s-au făcut pe 30 martie, după retragerea trupelor ruse din preajma Kievului.

După ce, în weekend, au apărut imagini cu cadavrele unor civili care zăceau pe străzile din Bucha – unii cu mâinile legate, alții împușcați la cap – Ministerul rus al Apărării a negat că forțele ruse ar fi comis atrocitațile. Duminică, într-o postare pe contul de Telegram, ministerul a sugerat că trupurile au fost puse pe străzi după ce „toate unitățile rusești s-au retras complet din Bucha”, adică după data de 30 martie. Rusia a susținut că imaginile au fost „o făcătură”, o provocare a radicalilor ucraineni, și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.

Însă o analiză comparativă a înregistrărilor video și a imaginilor din satelit, realizată de „The New York Times”, arată că mulți dintre civili au fost uciși în urmă cu mai bine de trei săptămâni, când armata rusă deținea controlul asupra orașului, iar cadavrele lor au zăcut în aceleași locuri în tot acest timp, relatează Digi24.

O înregistrare video filmată de un membru al consiliului local din Bucha pe 2 aprilie arată mai multe cadavre împrăștiate de-a lungul străzii Iablonska. Imaginile din satelit furnizate de compania Maxar Technologies arată că cel puțin 11 dintre acestea se aflau pe stradă încă din data de 11 martie, când Rusia, după propriile declarații, a ocupat orașul.

Pentru a confirma când au apărut cadavrele și când au fost probabil ucise victimele, o echipă de specialiști în tehnică vizuală de la NYT a efectuat o analiză a imaginilor din satelit, înainte și după. Imaginile din satelit arată obiecte întunecate, de dimensiuni similare unui corp uman, care au apărut pe strada Iablonska între 9 și 11 martie. Obiectele apar exact în aceleași locuri în care au fost găsite cadavrele după ce forțele ucrainene au recucerit Bucha, așa cum arată imaginile din 2 aprilie. O analiză suplimentară a arătat că, de fapt, „obiectele” respective reperate de sateliți au rămas în acele poziții timp de peste trei săptămâni.

Masacrul de la Bucha. Cauzele deceselor

Cauzele deceselor sunt neclare, mai scrie The New York Times. Unele dintre cadavre se aflau lângă ceea ce pare a fi un crater de impact. Altele se aflau lângă mașini abandonate. Trei dintre cadavre zăceau lângă biciclete. Unele au mâinile legate la spate cu o pânză albă. Victimele sunt împrăștiate pe mai mult de 800 de metri pe strada Iablonska.

O a doua înregistrare video realizată pe strada Iablonska arată alte trei cadavre. Unul zace lângă o bicicletă, iar altul lângă o mașină abandonată. Imaginile din satelit arată că mașina abandonată și cadavrul din apropiere apar undeva între 20 și 21 martie.

Acestea sunt doar câteva dintre victimele civile descoperite începând de sâmbătă. Associated Press a publicat imagini cu cel puțin șase bărbați morți care zac împreună în spatele unei clădiri de birouri, unii cu mâinile legate la spate. Clădirea se află la mai bine de un kilometru vest de celelalte victime găsite de-a lungul străzii Iablonska.

La un alt kilometru și jumătate mai departe, un fotograf de la The New York Times a descoperit cadavrul unui bărbat care avea o rană de glonț la cap și zăcea întins lângă o bicicletă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *