etapa a II-a
Vineri, 15 ianuarie, campania de vaccinare împotriva COVID-19 intră în etapa a II-a a. Anunțul a fost făcut de Instituția Prefectului Municipiului București.
Astfel, începând de astăzi pot fi efectuate programări ale vaccinării, pe platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login.

Cine are prioritate în campania de vaccinare

„În primă fază, vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc: vârstnicii din centrele rezidențiale, adulții de peste 65 de ani, adulții care suferă de boli cronice și persoanele care desfășoară activități esențiale”, precizează prefectul Capitalei într-un comunicat de presă.
În prima categorie, conform datelor Direcției de Sănătate Publică București, intră  2.026 de bătrâni și 352 de angajați ai centrelor rezidențiale. Vaccinarea va fi realizată de către echipe mobile dedicate acestei activități.
În categoria persoanelor cunoscute cu boli cronice se încadrează toate persoanele care suferă de una dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).
Persoanele respective se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși. Dacă nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități:
– prin intermediul oricărui alt medic de familie;
– prin call center la numărul de telefon 021.41.44.425;
– prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.
Persoanele care au peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva COVID-19:
– prin intermediul medicilor de familie;
– individual, prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login);
– prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la zece persoane);
– prin call center 021.9462;
– prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.
„Persoanele care desfășoară activități esențiale vor fi programate în baza propunerilor făcute de angajator.
Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate”, precizează Instituția Prefectului Municipiului București.

Centre de vaccinare în București

Procesul de vaccinare va debuta pe 18 ianuarie. În prima fază, vor fi organizate, la nivelul Capitalei, opt centre cu 23 puncte de vaccinare, după cum urmează:
* Spitalul Clinic Colțea (centrul ambulatoriu pentru sportivi) – un centru cu trei puncte de vaccinare / Calea Dudești, nr.104-122, București
* Spitalul Clinic de Urgență Floreasca – un centru cu două puncte de vaccinare / Calea Floreasca, nr. 8, București
* Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr Matei Balș – un centru cu patru puncte de vaccinare / Strada Dr. Calistrat Grozovici, nr.1, București
* Institutul Peneumofiziologie Marius Nasta – un centru cu patru puncte de vaccinare / Șoseaua Viilor, nr.90, București
* Spitalul Obregia – un centru cu două puncte de vaccinare / Aleea Argeșelu, nr.8, București
* Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă – un centru cu trei puncte de vaccinare / Strada Panduri, nr.22, București
* Spitalul Universitar de Urgență – două centre cu cinci puncte de vaccinare / Splaiul Independenței, nr.69, București.
Pentru etapa a II-a a campaniei de vaccinare, vor funcționa alte 29 centre comunitare. În cadrul acestora vor exista 140 puncte de vaccinare, în toate sectoarele capitalei. În prezent, 12 dintre aceste centre, care includ  64 puncte de vaccinare, sunt deja operaționalizate.
Centrele de vaccinare fi deschise etapizat, în funcție de fluxul de persoane care doresc să se vaccineze și de gradul de aprovizionare cu dozele de vaccin necesare.
„Precizăm faptul că vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită”, se arată în comunicatul de presă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.