Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, sugerează că ar putea demisiona, dacă nu primește un buget mai mare, în valoare absolută, decât cel de anul trecut, la Digi 24. El cere dublarea sumei pentru bursele elevilor și mărirea fondului acordat pentru cheltuielile materiale pe care școlile le au per elev.

„Eu sunt absolut sigur că Educația va primi în valoare absolută un buget mai mare decât anul trecut”, a spus joi seara, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, răspunzând observației că educația a primit anul trecut cea mai slabă finanțare din ultimii 25 de ani. „De altfel, am și spus ce fac dacă nu se întâmplă așa”, a punctat Sorin Cîmpreanu. „Sunt convins că va primi un buget mai mare, în valoare absolută, decât anul trecut”, a adăugat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

„Putem să luăm în calcul și inflația, dacă vreți, dar se iau în calcul mai multe lucruri. Anul trecut, de exemplu, s-au plătit diferențele salariale între octombrie 2008 și mai 2011, 35 la sută din salariile pe toată această perioadă pentru personalul din învățământ, niște sume foarte mari, care anul acesta nu mai grefează bugetul, dar pe de altă parte, anul acesta trebuie să avem 530 de milioane obligatoriu pentru bursele elevilor”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

El a explicat că în 2020, bursele elevilor din toată România au totalizat 270 de milioane de lei, iar acum ministerul vrea să obțină dublu. „Cei 270 de milioane au fost împărțiți foarte inechitabil: jumătate în București, jumătate în tot restul țării. Am avut burse de 4 lei, de 8 lei. Este absolut inadmisibil. Acum, Hotărârea Guvernului a fost bursa minimă 100 de lei. Suma necesară este 530 de milioane de lei, acești bani trebuie să se regăsească în buget”, a arătat ministrul, Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce face dacă nu primește acești bani, Sorin Cîmpeanu a replicat: „De ce să nu primim banii ăștia?”

Întrebat dacă a vorbit cu prim-ministrul și dacă acesta a promis că îi dă, ministrul educației a spus: „Eu sunt convins că va fi o ședință de guvern în care vor fi anunțate limitele la buget. Eu am spus: fără resurse, eu nu știu să rezolv problemele din Educație. Poate știu alții!” – a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul