Autorizația de funcționare a unui important broker care avea contract cu Apărarea, retrasă de ASF după arestarea preventivă a directorului
Autorizația de funcționare a unui important broker care avea contract cu Apărarea, retrasă de ASF după arestarea preventivă a directorului

Autoritățile din domeniul financiar-bancar au luat o decizie drastică împotriva unuia dintre principalii brokeri de asigurări de pe piața românească. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a companiei FAST Brokers, într-un context în care șeful companiei, Iulian Valentin Gheorghiu, a fost arestat preventiv.

ASF – aflată acum sub o nouă conducere – „s-a temut să mai păstreze compania în piață, invocând opt nereguli în activitate și probleme procedurale de înlocuire a CEO-ului arestat”, transmite PsNews.

Deși faptele constatate puteau atrage inițial doar o suspendare temporară a activității, ASF „s-a uitat și la istoricul firmei și a preferat să meargă direct pe retragerea autorizației”, relevă surse citate din piața de asigurări.

Într-un comunicat, instituția de reglementare a explicat că „în urma unui control inopinat, a constatat opt fapte contravenționale, printre care lipsa asigurării continuității administrării și conducerii activității brokerului”.

O altă acuzație gravă invocată de ASF este că, în februarie, „Gheorghiu Iulian-Valentin a fost arestat preventiv”, iar „măsura arestului preventiv a fost confirmată de compania de brokeraj prin e-mail, menționându-se totodată că a fost realizată o percheziție la sediul acesteia, ocazie cu care au fost ridicate echipamentele IT și documentele interne”.

Totodată, autoritatea financiară a explicat că „în perioada supusă verificării (01.12.2023 -05.03.2024) nu au fost emise/semnate hotărâri ale asociaților și nici nu au fost comunicate ASF documente cu privire la desemnarea/propunerea unei alte persoane care să preia/îndeplinească atribuțiile de administrator și conducător executiv”.

Decizia ASF are un impact semnificativ, dat fiind că FAST Brokers câștigase, în calitate de unic ofertant, contracte importante cu instituții din sistemul de apărare și ordine publică, precum polițele de viață pentru militarii din Forțele Navale până în 2025 sau o licitație pe 3 ani pentru Armată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *