Rata dobânzii de politică monetară a fost majorată de BNR, de la 6,75% la 7%

Reprezentanţii Băncii Naţionale Române (BNR) au lansat un avertisment pentru românii care vor să-şi ia credite anul acesta.

Oficialii instituţiei transmit că oamenii trebuie să fie foarte atenţi înainte de a se îndatora prea mult. Analiştii BNR recomandă ca rata lunară a unui credit să nu depăşească jumătate din salariu.

Aşadar, în România un salariu mediu net pe economie este de aproximativ 4141 de lei, ceea ce înseamnă că rata unui credit al unui român cu un astfel de salariu nu ar trebui să depăşească 2050 de lei.

Totuşi, raportat la un credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe o perioadă de 25 de ani, rata, în bază de IRCC, ajunge la 2134 de lei, adică mai mult decât jumătate din salariul mediu net pe economie, scrie Antena 3.

În prezent un salariu mediu net pe economie este de aproximativ 1900 de lei, ceea ce înseamnă că rata unui român cu un astfel de salariu nu ar trebui să depăşească 950 de lei.

Astfel, o persoană din mediul IT, cu un salariu net de 7000 de lei, îşi poate lua un credit ipotecar de 80 de mii de euro pentru că rata pentru un astfel de credit ar fi de circa 3400 de lei.

În cazul în care se urmează indicaţiile BNR, doar românii cu salarii de peste medie îşi pot permite un credit ipotecar, iar cei cu salariu minim pe economie, practic nu-şi pot permite un credit pentru că riscă să nu îl poată plăti.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *