Avioane radar trimise de NATO vor ajunge în România, marți, pentru supravegherea aeriană a graniței NATO. AWACS sunt avioane radar specializate pe supravegherea din aer a unor spații aeriene extinse, care vor ajunge la baza aeriană de la Otopeni.

Aeronavele cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre, anunță MApN.

NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă. Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în apropierea granițelor NATO, arată MapN, potrivit B1TV.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței, mai transmite instituția.

Un sfârșit al războiului din Ucraina s-ar produce la sfârșitul iernii, pentru că trupele rusești nu mai fac față contraofensivei, consideră amiralul James Stavridis, fost comandant suprem al Forțelor Aliate în Europa, potrivit Businessinsider.

Acesta este motivul pentru care negocierile de pace ar putea fi declanșate în a doua jumătate a acestui an, pe fondul reducerii opțiunilor militare ale Moscovei și creșterii presiunilor internaționale asupra Kievului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *