Banca Mondială pregătește un ajutor de 170 de miliarde de dolari pentru țările afectate de războiul din Ucraina. Acesta este gândit pentru ca țările să facă față „crizelor multiple” iar pachetul de ajutoare va fi derulat pe parcursul a 15 luni.

În perioada pandemiei, Banca Mondială a aprobat deblocarea a 157 de miliarde de dolari pentru a răspunde crizei provocate de pandemie

Preşedintele Băncii Mondiale a evocat în special insecuritatea alimentară şi criza refugiaţilor legate de războiul din Ucraina: „Pregătim un răspuns continuu, date fiind crizele multiple din lume”, a declarat Malpass presei la lansarea reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, relatează B1TV.

Pe parcursul următoarelor săptămâni intenţionez să discut cu consiliul nostru de administraţie un nou pachet de circa 170 de miliarde de dolari pe o perioadă de 15 luni pentru a acoperi perioada aprilie 2022 – iunie 2023. Obiectivul este de a angaja circa 50 de miliarde de dolari din această sumă în cursul următoarelor trei luni”, a menţionat el.

Banca Mondială pregătește un ajutor de 170 de miliarde de dolari. Reacția FMI

Joi, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a transmis că războiul provocat de Vladimir Putin a influențat Fondul Monetar Internaţional să îşi limiteze prognozele în ceea ce privește avansul economiei mondiale pentru anul 2022, cât și pentru 2023, având în vedere condiţiile în care preţurile mai mari la alimente şi energie pun obligații asupra economiilor fragile.

Kristalina Georgieva a declarat că războiul provocat în Ucraina „trimite unde de şoc în întreaga lume” şi provoacă dificultăţi în continuare ţărilor care își revin de pe urma pandemiei de coronavirus.

În termeni simpli, ne confruntăm cu o criză peste criză”, a menționat Georgieva într-un discurs la centrul de reflexie Carnegie Endowment for International Peace de la Washington.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *