Benzinăriile au fost amendate pentru creșterea artificială a prețului, pe fondul temerilor față de războiul din Ucraina. 608 de operatori economici din sectorul distribuției de carburanți au fost amendați joi, 14 aprilie, de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Aceștia au fost sancționați cu 6,720 de milioane pentru practici comerciale incorecte.

„Noi nu putem să intrăm în politica de preţ a operatorului economic. În schimb, dacă verificăm loturile de produse într-o relaţie corectă producător – consumator şi aici mă refer la consumatorii de carburant şi cel care distribuie, acesta a cumpărat carburantul la un anumit preţ şi l-a distribuit la momentul respectiv crescând nejustificat şi printr-o practică comercială incorectă”, a afirmat comisarul ANPC Paul Anghel, citat de B1Tv.

Benzinăriile au fost amendate pentru creșterea artificială a prețului. Paul Anghel a explicat că preţul carburanţilor se raportează la barilul de petrol şi la o cotație bursieră, iar prețul final ar trebui să fie proporțional cu aceste cotaţii.

În momentul în care preţul din benzinării se raportează la barilul de petrol, la preţ internațional, în momentul în care barilul a scăzut, nu s-a întâmplat să scadă preţul benzinei şi motorinei.

În acest cazuri, scumpirile acestea pot fi considerate practică comercială incorectă” a mai adăugat Anghel pentru sursa citată.

Potrivit reprezentatului ANPC, măsura respectivă nu este valabil la produsele unde nu se poate verifica la ce preţ au fost achiziţionate, cum ar fi legumele şi fructele.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *