Banca Națională a României (BNR) a decis să mențină dobânda de politică monetară la nivelul de 7% pe an, conform anunțului făcut de Consiliul de Administrație al băncii centrale.

De asemenea, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) rămâne la 8% pe an, iar rata dobânzii la facilitatea de depozit este păstrată la 6% pe an. Totodată, nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit sunt menținute, transmite B1TV.

În primele două luni ale trimestrului II, rata anuală a inflației a continuat să scadă, coborând de la 14,53% în martie la 10,64% în mai, în concordanță cu previziunile. Aceasta este rezultatul trendului descendent al prețurilor la energie și combustibili, influențat de efecte de bază, diminuarea prețului petrolului și implementarea schemelor de plafonare a prețurilor la electricitate și gaze naturale.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a înregistrat o scădere la 9,6% în luna mai, față de 12,1% în martie 2023.

În ceea ce privește creșterea economică, aceasta a încetinit în T1 2023 la 0,1%, față de 1,0% în trimestrele anterioare. Această evoluție indică o posibilă restrângere mai pronunțată a excedentului de cerere agregată în această perioadă față de estimările inițiale.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *