Cancelarul Austriei spune că este imposibil un embargou total asupra gazului rusesc în Uniunea Europeană, atât timp cât țara sa și Germania sunt complet dependente. Karl Nehammer a făcut aceste afirmații la o conferință de presă comună cu premierul Viktor Orban, cunoscut pentru poziția sa prorusă.

Un embargou complet asupra gazului rusesc ar duce la prăbușirea economiei germane și, implicit, la prăbușirea economiei austriece, a explicat el.

„Poziția Austriei e că nu se poate impune un embargo asupra gazelor rusești. Și asta nu doar pentru că Austria e dependentă de gazul rusesc, dar de el depinde și industria germană, iar dacă aceasta se va prăbuși, atunci și cea austriacă se va prăbuși. Ne așteaptă șomajul în masă…”, a declarat Nehammer, potrivit agenției TASS, citatată de B1TV.

În schimb, el și-a manifestat speranța că sancțiunile precum restricțiile în ceea ce privește componentele electronice își vor demonstra eficiența în timp.

Ne-am întâlnit chiar acum cu un zid, iar acel zid se numeşte embargoul asupra gazelor şi aş sugera Uniunii Europene să nu lovim de acel zid”, a spus și premierul ungar Viktor Orban.

Nehammer, acuzații la adresa Comisiei Europene

Potrivit cancelarului de la Viena, Comisia Europeană doar se îndreaptă spre un eșec strategic, dând instrucțiuni contradictorii privind achizițiile de gaze.

Exemplul pe care l-a dat el a fost că executivul UE le-a cerut statelor membre să nu concureze unele împotriva celorlalte pe piețele mondiale de gaze, dar Austriei i-a cerut să cumpere gaz pentru a-și umple depozitele.

El a mai acuzat executivul comunitar că nu-și respectă promisiunile și a dat exemplul unei platforme promise pentru coordonarea achizițiilor de gaze din UE.

Auzim multe anunțuri de la Comisia Europeană, dar nu prea vedem faptele. Această platformă comună de cumpărare ar fi mai importantă ca niciodată”, a spus Karl Nehammer.

Cancelarul Austriei, primul lider european care s-a întâlnit cu Putin în Rusia, după invadarea Ucrainei

Karl Nehammer a fost primul lider european care s-a întâlnit cu Vladimir Putin în Rusia, după ce rușii au atacat Ucraina. Întâlnirea a avut loc în luna aprilie, după ce Nehammer discutase și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev.

Cancelarul austriac a susținut apoi că deplasarea la Moscova nu a fost „o vizită amicală”, ci o discuție „foarte directă, deschisă și dură”.

Numai că apoi au apărut speculații că Nehammer a mers în Rusia nu pentru a discuta despre război și atrocitățile comise de ruși în Ucraina, ci pentru a se asigura că țara sa nu rămâne fără gaz rusesc.

Speculațiile au prins mai mult contur când Nehammer însuși a anunțat, după vizita la Moscova, că Putin va permite Austriei să plătească în continuare exporturile de gaze în euro, chiar dacă Moscova somase anterior Europa că nu va mai accepta decât plata în ruble.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *