Ordonanța de urgență are scopul de a reduce adaosul comercial al comercianților și de a scădea prețurile la alimentele de bază. Această măsură vine în contextul în care prețurile alimentelor au atins niveluri îngrijorătoare în ultimul an. Iată în ce măsură prețurile ar putea scădea după aplicarea măsurii aflate acum în discuții la guvern.
Potrivit anunțului făcut de premierul Marcel Ciolacu, prețul a 14 alimente de bază de pe lista Guvernului va scădea cu aproximativ 20-30%. De exemplu, laptele cu 1,5% grăsime ar urma să fie vândut la un preț de 4,55 lei în loc de 6,45 lei, iar uleiul de floarea soarelui ar trebui să scadă de la 10,60 lei la 7,40 lei, transmite B1TV.
Prețurile alimentelor de bază vor scădea semnificativ prin intermediul unei noi ordonanțe de urgență
În ceea ce privește carnea, prețul kilogramului de carne de porc ar urma să scadă de la 27 lei la 20 lei, iar pulpele de pui ar urma să fie vândute la un preț de 14 lei în loc de 20 lei. O altă categorie de alimente vizată de această măsură sunt ouăle, care ar urma să fie disponibile la un preț de 8 lei pentru un cofraj cu 10 ouă mărimea M, în comparație cu prețul actual de 11 lei.
Cu toate acestea, scăderea prețurilor alimentelor de bază este un proces care necesită timp și impune modificarea contractelor de achiziție de către comercianți. Aceștia au termenul limită de 1 august pentru a face aceste ajustări. După această dată, se așteaptă ca toate prețurile la alimentele de bază să fie mai mici, conform sursei menționate.