Liderul USR, Cătălin Drulă, iese la atac după ce România a câștigat procesul cu Roșia Montană, un proces care părea aproape pierdut și pentru care țara noastră ar fi trebuit să plătească 6,7 miliarde de dolari. Cătălin Drulă susține că premierul Marcel Ciolacu a crescut acțiunile pe bursă ale companiei Gabriel Resources în momentul în care a declarat că s-a obișnuit să plătească nota pentru tâmpeniile făcute de alții.

Cătălin Drulă, în loc să deschidă șampania că am scăpat de datorii, amenință cu DNA-ul. Doar că Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu are nimic de-a face cu Bursa din Canada.

Specialiștii consultați de Gândul au explicat că acțiunile la bursă ale unei companii care se află într-un proces nu se pot modifica peste noapte.

„Când este un eveniment binar de genul acesta, piața anticipează că există o șansă de câștig mare și discountează în preț probabilitatea și amplitudinea oportunității respective. La ce capitalizare avea Gabriel Resources, o dublare în anticiparea finalizării procesului față de media anterioară nu pare nimic neobișnuit”, arată sursele citate.

În plus, Cătălin Drulă susține că prețul acțiunilor a crescut de 4 ori, uitând să menționeze că e vorba de un interval de un an.

„Nu poți să manipulezi bursa cu un an înainte, prețul a crescut în zilele dinainte de decizia Curtii de Arbitraj, ceea ce este perfect normal în anticiparea unui eveniment binar de genul acesta. Declarațiile premierului și ale ministrului de Finanțe doar au dat vizibilitate mai mare informației și, poate, niște români s-au gândit sa parieze și ei pe acest meci, dar atât”, mai explică specialiștii contactați de Gândul.

“Noi vom depune plângere penală la DNA. Pentru manipularea pieței de capital și subminarea economiei naționale, v-am spus că vom sesiza inclusiv reglementatorul pieței de capital din Ontario, din Canada, unde este listată Gabriel Resources, compania din spatele proiectului Roșia Montană, pentru că manipularea pieței de capital înseamnă că unor oameni le sunt furați banii pe baza unor afirmații false”, afirmă Cătălin Drulă, președintele USR.

Marcel Ciolacu spunea la Iași, într-o declarație, că nu el joacă la Bursă, ci dimpotrivă, Opoziția. Vezi declarația aici. 

Curtea internațională de arbitraj de la Washington a dat o decizie favorabilă României, iar în ceea ce privește acțiunile companiei Gabriel Resourses este de menționat că acestea au fost oprite de la tranzacționare în așteptarea procesului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *