Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile după căderea Guvernului
Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile după căderea Guvernului

Pensiile și alocațiile vor fi plătite în continuare, a declarat ministrul demis al muncii, Violeta Alexandru, în ciuda căderii Guvernului prin moțiunea de cenzură. Acest lucru va îngreuna însă activitatea de restructurarea începută la nivelul ministerului și agențiilor din sobordine, a recunoscut Violeta Alexandru.

Odată cu căderea guvernului, executivul este nevoit să administreze doar chestiunile curente, nu va putea iniția ordonanțe de urgență, iar urmările directe asupra activității ministrului muncii se văd în planurile pe care le avea de reorganizare a ANOFM, respectiv a agenției care administrează plățile sociale.

„Aici aveam o viziune de simplificare, de eficientizare, care presupune un amplu proces de restructurare și care depășește atribuțiile de gestionare a treburilor curente”, a declarat Violeta Alexandru, potrivit PsNews.

Urgențele Ministerului Muncii sunt în acest moment plata pensiilor și alocațiilor

„Lista mea de urgențe zero este populată de tot felul de probleme în aplicarea legii pensiilor și a problemelor generate de această lege propusă de PSD. Sunt multe probleme care țin de management. Chiar încadrarea în termenul legal de 45 de zile și înlăturarea acestor întârzieri – care mergeau până la luni bune – este una dintre măsurile de management pe care le-am luat. Sunt în continuare aspecte care țin de simplificare. Deja am făcut pași în simplificarea accesului pensionarilor la bilete de tratament. Același lucru îl vom face și pentru firmele care doresc să acceseze informații despre cei în căutarea unui loc de muncă”, a anunțat Violeta Alexandru.

Începând din ianuarie, alocațiile se indexează cu rata inflației, iar la rectificarea bugetară din august va fi dublat cuantumul lor, așa cum s-a decis în Parlament. A fost însă măsură care a venit după stabilirea bugetului. Pus în fața deciziei Parlamentului, Guvernul a decis să amâne aplicarea măsurii de dublare a alocațiilor până la rectificarea bugetară din vară. „Mi s-a cerut să pregătesc acest act normativ pentru rectificarea bugetară”, a declarat Violeta Alexandru, precizând că la acest moment, nu a fost luată în discuție o plată eșalonată a alocațiilor, variantă ce fusese menționată ca soluție de atenuare a acestui șoc bugetar.

Violeta Alexandru a dat afară din Ministerul Muncii aproape 100 de persoane, a spus ea la Digi24.

Ministrul demis al muncii a explicat că personal terminase evaluarea și gândise schema de reorganizare la Ministerul Muncii – însemnând, între altele, o reducere a funcțiilor de conducere, o reașezare a direcțiilor și serviciilor în raport cu nevoile pe care le are. În unele situații a însemnat o redistribuire, în altele a însemnat o reducere a numărului de persoane angajate. E vorba de aproape 100 de persoane, a precizat ministrul demis al muncii. Violeta Alexandru crede că tocmai de aceea, pentru că a avut curajul să-și asume o astfel de măsură, este și unul dintre cei mai atacați membri ai Cabinetului Orban.

Există persoane care au lucrat şi în România, şi în străinătate și care aşteaptă incredibil de mult până să primească decizia de pensionare, din cauza birocrației. Violeta Alexandru, ministrul demis al muncii, promite să reducă durata extrem de mare în stabilirea pensiilor internaţionale pentru români – o așteptare ce poate ajunge chiar și la trei ani – la un interval de maximum două luni.

„Avem mari probleme pentru persoanele care au un stagiu de cotizare compus dintr-o perioadă în România și o perioadă în afară. Am luat deja niște decizii împreună cu echipa atașaților de muncă de pe lângă consulate și încercăm să remediem această perioadă extrem de lungă de comunicare a documentelor între casele de pensii din România și cele din străinătate. Se ajunge chiar și la doi-trei ani și încercăm să ne încadrăm într-un termen de o lună, o lună și jumătate, două luni maximum”, a declarat Violeta Alexandru, joi, la Digi24.

Ea a arătat că și în chestiunea recalculării pensiilor din România a reușit ca din 14.000 de restanțe – cu termene depășite de șase luni, opt luni – să ajungă la numai 3.000. „Merg în continuare cu atenție pe acest subiect pentru a reduce la cât mai puțin posibil”, a spus ministrul demis al muncii.

Candidatul PNL pentru Primăria București. „Ne dăm seama că trebuie să ne unim forțele cu partenerii noștri”

Violeta Alexandru, al cărei nume a fost vehiculat la un moment dat pentru a fi candidatul PNL la Primăria București, a fost întrebată și în ce stadiu sunt liberalii în luarea unei decizii. „Suntem pe finalul unei cercetări sociologice care va stabili candidatul PNL la Primăria Capitalei”, a spus Alexandru.

Cinci lideri ai PNL, caracterizați nu doar prin notorietate, ci și prin rezultate obținute în activitatea profesională, oameni integri și dedicați comunității – au fost evaluați de această cercetare sociologică urmând ca PNL să stabilească dintre ei candidatul.

„Ar fi bine să fie un candidat unic al opoziției, dar suntem datori să avem un candidat în discuțiile cu partenerii noștri și avem toată deschiderea către un dialog și o consultare cu aceștia, pentru că ne dăm seama că trebuie să ne unim forțele pentru București. Însă am încredere că vom avea un candidat în legătură cu care partenerii ar fi foarte mulțumiți”, a adăugat Violeta Alexandru.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *