Elcen va ieși din insolvență anul acesta și ar putea și să fuzioneze
Elcen va ieși din insolvență anul acesta și ar putea și să fuzioneze

Elcen va ieși din insolvență anul acesta și ar putea și să fuzioneze cu Termoenergetica crede administratorul special Claudiu Crețu. Totul, dacă există voință politică din partea Primăriei Capitalei, consideră acesta.

Problema termoficării din Capitală, cel puțin partea care ține de producerea agentului termic, ar putea sp fie rezolvată anul acesta, consideră administratorul special Elcen. Claudiu Creţu a declarat că Elcen sigur va ieși din insolvență anul acesta și, dacă există voinţă din partea Primăriei Capitalei, va putea fuziona cu Termoenergetica.

Întrebat care e situaţia privind banii pe care trebuie să-i primească de la Termoenergetica şi cum se va putea rezolva problema termoficării în Capitală, Claudiu Creţu a răspuns: „Termoenergetica are în acest moment în jur de 350 de milioane de lei datorie curentă ieşită din scadenţă faţă de Elcen. Obiectivul Elcen este de a încasa cât mai rapid aceste datorii scadente. Estimăm că, în perioada următoare, cu sprijinul Primăriei Capitalei, acest lucru se va întâmpla. Cunoaştem faptul că bugetul Capitalei a fost aprobat recent, mai târziu, ceea ce a contribuit la această situaţie”.

Întrebat dacă va cere insolvenţa Termoenergetica, acesta a precizat că toate opțiunile sunt pe masă, dar aceasta este ultima dintre ele, pentru că Elcen nu ar avea nimic de câştigat în urma acestei mişcări.

El a mai precizat că obiectivul e să încaseze la timp toate facturile, pentru a avea bani de reparații și investiții: „Din păcate, sistemul de termoficare, atât producţie – Elcen, cât şi transport şi distribuţie – Termoenergetica, neavând parte de finanţare, nu se poate moderniza şi rămânem în acea spirală a problemelor, a avariilor, a ineficienţei şi finalul va fi un faliment total sau un colaps. Este nevoie acum, în ceasul al doisprezecelea, de finanţare adecvată pentru acest sistem, pentru a deveni eficient şi pentru a absorbi fonduri europene”

Elcen va ieși din insolvență anul acesta. „Dorim o reorganizare prin integrare a celor două companii. (…) Atâta timp cât există coerenţă administrativă şi termene clare, dacă există voinţă şi finanţare din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, până la sfârşitul anului am putea avea un sistem integrat în afara insolvenţei, care să poată absorbi fonduri europene pentru producţie, transport şi distribuţie”, a mai declarat Claudiu Creţu, potrivit Agerpres.

Crețu a mai spus că Primarul General, Nicuşor Dan a promis că Elcen va primi sumele restante: „Înţelegem că vom intra în normalitate, odată cu aprobarea bugetului, odată cu redresarea Primăriei, care ştim bine cu toţii că a plecat de la minus, putem ieşi din insolvenţă. În cursul acestui an vom ieşi cu certitudine din insolvenţă, pentru că trebuie să ne pregătim pentru a absorbi fondurile europene şi pentru a moderniza centralele”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *