„Ceasul Apocalipsei” va fi actualizat marți, în contextul războiului din Ucraina. Acesta măsoară simbolic, limitele existenței umane. Acele ceasului s-au mutat la 100 de secunde până la miezul nopții în ianuarie 2021 – cel mai aproape de miezul nopții din istoria sa – și au rămas acolo și anul trecut.

Bulletin of the Atomic Scientists va anunța la ora 15:00 dacă ora ceasului simbolic se va schimba.

Organizația descrie ceasul ca fiind o „metaforă pentru cât de aproape este omenirea de autoanihilare” și spune că resetarea anuală ar trebui privită ca un „apel la acțiune pentru a inversa acele”, anunță France24, citată de B1TV.

Decizia de resetare a acelor ceasului este luată în fiecare an de consiliul de știință și securitate al Bulletin of the Atomic Scientists și de consiliul de sponsori al acestuia, care include 11 laureați ai premiului Nobel.

Pentru 2023, cei de la Bulletin au declarat că vor lua în considerare războiul dintre Rusia și Ucraina, amenințările biologice, proliferarea armelor nucleare, continuarea crizei climatice, campaniile de dezinformare sponsorizate de stat și tehnologiile disruptive.

Acele ceasului s-au mutat la 100 de secunde până la miezul nopții în ianuarie 2021 – cel mai aproape de miezul nopții din istoria sa – și au rămas acolo și anul trecut.

Ora de e ceas rămâne fixată la cea mai apropiată poziție la care a fost vreodată de apocalipsa care va pune capăt civilizației, deoarece lumea rămâne blocată într-un moment extrem de periculos”, spunea organizația într-o declarație la evenimentul de anul trecut.

Ceasul a fost setat inițial la șapte minute până la miezul nopții.

Cea mai îndepărtată distanță de miezul nopții la care a fost vreodată este de 17 minute, după sfârșitul Războiului Rece în 1991.

Organizația Bulletin of the Atomic Scientists a fost fondată în 1945 de Albert Einstein, J Robert Oppenheimer și alți oameni de știință care au lucrat la Proiectul Manhattan, care a produs primele arme nucleare. Ideea ceasului care simbolizează vulnerabilitatea globală la catastrofe a apărut în 1947.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *