Centralele nucleare din Ucraina sunt în limitele normale de radiații, informează Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România.

În prezent, toate instalațiile nucleare din Ucraina sunt funcționale și în stare sigură, a transmis miercuri CNCAN într-un comunicat

Nu există un pericol pentru mediu sau populație, au adăugat reprezentanții CNCAN.

Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații”

Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), în data de 15.03.2022, h 17.45, ora României, conexiunea amplasamentului Cernobîl cu rețeaua națională de alimentare cu energie electrică a fost restabilită, alimentarea din generatoare diesel de urgență nemaifiind necesară”, a precizat instituția.

Potrivit CNCAN, măsurătorile efectuate în România confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

În prezent, toate instalațiile nucleare din Ucraina sunt funcționale și în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație. Totodată menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații și nu sunt semnalate depășiri la nivelul teritoriului ucrainean”, mai spune comisia.

CNCAN a precizat totodată că, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, se mai arată în comunicatul CNCAN.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *