Apar chioșcuri noi de flori și de ziare în sectorul 6 al Capitalei. Autoritățile locale vor plăti aproape 50.000 de euro pentru proiectarea noilor chioșcuri.
Banii vor merge la patru arhitecți din Cluj, care au câștigat concursul de soluții Kiosk Design, lansat de Primăria sectorului 6.
Anda Gheorghe, Miruna Moldovan, Adrian Ganea și Georgiana Jiman, care au reprezentat SC Circular, în asociere cu Biroul Individual de Arhitectură ”Moldovan M. Miruna”, au câștigat premiul cel mare – 47.600 de euro. Suma reprezintă valoarea contractului pentru proiectarea viitoarelor chioșcuri stradale.
Jurizarea a fost asigurată de șapte specialiști de la Ordinul Arhitecților din România.
“Am plecat de la ideea că nu e unitate, chioșcurile nu au aceeași culoare sau sunt ruginite. M-am gândit cum ar trebui să arate, m-am inspirat din ce am văzut în alte orașe, la designul lor tipic și la cum acestea pot adăuga sau scădea imaginea unui oraș. (…) Am implicat și Ordinul Arhitecților din România și așa știu că am luat decizia corectă. (…) Acesta nu e singurul concurs cu Ordinul Arhitecților din România, mai avem un proiect referitor la Lacul Morii, acesta are un potențial imens”, a declarat Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.
Un chioșc modern pentru ziare sau flori are o suprafață de 8,1 mp. Costul de producție va ajunge la aproximativ 14.000 euro/bucată. Cele vechi măsurau doar aproximativ 5 m. Suma va fi suportată de comercianți, conform unui mecanism care va fi aprobat de Consiliului Local Sector 6.
În Sectorul 6, sunt circa 200 de chioșcuri, iar aproximativ 30% ocupă ilegal spațiul public.
Concursul de soluții pentru proiectarea noilor chioșcuri de flori și ziare a fost lansat pe  25 octombrie 2021. 25 de arhitecți din toată țara au propus proiecte în termenul acordat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *