Contractele de finanțare pentru zece spitale din București au fost semnate luni, pentru modernizarea și dotarea acestora. Bucureștiul va primi 100 de milioane de euro din bani europeni, iar pentru unitățile din toată țara sunt alocați 7,5 miliarde de euro, pentru următorii șapte ani.

În total, sunt 22 de spitale din Capitală care vor beneficia de finanțare din fonduri europene, a precizat premierul Ludovic Orban, care a participat la semnare alături de primarul Capitalei, Nicușor Dan, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„Evenimentul de astăzi este un eveniment în care se semnează contractele de finanţare pentru dotarea a 10 spitale din municipiul Bucureşti. Guvernul, odată cu izbucnirea pandemiei, a întreprins demersuri la nivelul Comisiei Europene pentru a reuşi aprobarea alocării din sume de fonduri europene pentru înzestrarea spitalelor din România. Am reuşit să obţinem o finanţare de 1,27 miliarde, bani destinaţi înzestrării spitalelor cu aparate, echipamente şi orice alte investiţii necesare. Această alocare de 1,27 miliarde este urmată de alocarea unei sume fără precedent pentru modernizarea sistemului de sănătate. Este vorba de 6,1 miliarde euro care vor fi alocaţi sistemului de sănătate în următorii 7 ani. 1,9 miliarde euro prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă şi 4,9 miliarde euro urmează să fie alocaţi în cadrul bugetului UE 2021-2027 din fondurile de coeziune. E vorba în total de o investiţie de aproape 7,5 miliarde euro, investiţie care vine să suplinească absenţa unor finanţări serioase pentru modernizarea sistemului de sănătate, pentru creşterea calităţii serviciilor medicale în sănătate”, a afirmat Ludovic Orban luni.

Prim-ministrul a adăugat că pentru Capitală vor fi dotate 22 de spitale, prin contractele de finanțare, iar suma ar fi de 100 milioane euro:

„Avem în plan realizarea celor trei spitale regionale pentru care s-au semnat deja contractele de finanţare. E vorba de spitalul regional Iaşi, Craiova şi Cluj Napoca. Avem ca obiectiv construirea de încă 10 noi spitale de rang spital judeţean. De asemenea, modernizarea de spitale judeţene, modernizarea de spitale municipale şi orăşeneşti, o alocare de fonduri absolut fără precedent. Pentru Bucureşti astăzi se semnează contractele de finanţare pentru 10 spitale. În total contractele de finanţare pentru Bucureşti vor fi destinate către 22 de spitale, iar suma alocată pentru dotarea spitalelor cu aparatură, echipamente şi alte investiţii necesare va fi de peste 100 milioane euro”, a completat Orban.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că această criză sanitară fără precedent necesită un răspuns rapid și că primăria Capitalei va colabora cu Guvernul în acest sens, relatează Digi24:

„Trăim o criză sanitară fără precedent şi e nevoie de un răspuns rapid. Sunt fericit că Guvernul şi Ministerul Fondurilor au reuşit să aibă acest răspuns rapid. E vorba de 10 spitale, care ţin şi de reţeaua Administraţiei Spitalelor – care ţine de Primăria Municipiului Bucureşti – şi de Ministerul Sănătăţii, care primesc azi o finanţare pentru coronavirus. Vreau să vă asigur de colaborarea noastră, evident, cu spitalele din subordinea noastră, dar şi cu celelalte structuri de sănătate naţionale. Deja avem o colaborare foarte bună cu Direcţia de Sănătate Publică, avem o colaborare foarte bună cu Ambulanţa Bucureşti-Ilfov. Este un efort comun pe care trebuie să îl faceţi şi vă asigur de toată deschiderea şi colaborarea noastră. Sunt convins că fiecare dintre cele 10 spitale, domnii directori sunt aici, care primesc această finanţare vor folosi aceste resurse pentru a se moderniza şi mai ales pentru a salva vieţi omeneşti”, a spus primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *