Un avertisment împotriva hoților, scris în limba română la Tesco în Londra
Un avertisment împotriva hoților, scris în limba română la Tesco în Londra

Un avertisment împotriva hoților, scris în limba română a fost afișat într-un cunoscut hypermarket din Londra. Comunitatea de români s-a revoltat și a făcut publică discriminarea, iar Ambasada României în Regatul Unit a cerut oficial explicații.

„Avertisment pentru hoţii din magazine. Hoţii din magazine prinşi vor fi urmăriţi penal. Ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în civil acţionează în această zonă”, este afişul în limba română postat într-un magazin Tesco din Londra. Acesta a provocat valuri de indignare pe rețelele de socializare.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a autosesizat și a întreprins, în regim de urgență, demersuri atât pe lângă conducerea companiei, cât și pe lângă autoritățile centrale și locale, inclusiv la nivelul ministerului de externe britanic, pentru a exprima surprinderea și dezacordul părții române față de apariția mesajului respectiv, ”ce are un puternic caracter discriminatoriu”, se arată într-un comunicat al MAE preluat de B1TV.

Instituția ”dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii care nu reflectă imaginea reală a comunității române din Marea Britanie, bine integrată și care aduce o contribuție reală la dezvoltarea societății și economiei britanice”.

Avertisment împotriva hoților români. MAE a transmis că, în scrisoarea adresată conducerii companiei și poliției locale, reprezentanții ambasadei au solicitat înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum și clarificarea circumstanțelor și a motivelor care au stat la baza utilizării acestora.

”Ambasada României la Londra urmărește cu deosebită atenție acest subiect și va întreprinde toate demersurile legale pentru a asigura cetățenilor români din Marea Britanie garantarea drepturilor în calitate de cetățeni UE și aplicarea unui tratament non-discriminatoriu”, se mai arată în document.

Mesajul a revoltat comunitatea română din zonă, care a reacționat pe internet. Printre aceștia se numără şi Iolanda Costide, un arhitect român stabilit în Londra, care până în 1995 a condus Asociaţia Culturală a Românilor din Anglia.

„Nu este demn ca un lanţ care se prezintă ca progresist, în serviciul oamenilor, cum ar fi Tesco, să permită profilarea etnică în magazinele sale. Imaginea prezintă un avertisment, în limba română, împotriva hoţului. Trebuie să credem că toţi românii sunt hoţi, sau poate doar aceia care nu stăpânesc limba bardului şi au nevoie ca acest mesaj scandalos să fie explicat în limba română? Vă rog cu amabilitate să îndepărtaţi astfel de afişe din magazinele dvs., în caz contrar, vom atrage atenţia Comisiei pentru egalitate şi drepturile omului asupra practicilor dvs”, a scris românca, indignată, pe Facebook.

Leave a comment

Lasă un răspuns