Controlul finanțelor la Primăria Capitalei a găsit nereguli penale
Controlul finanțelor la Primăria Capitalei a găsit nereguli penale

Controlul finanțelor la Primăria Capitalei a găsit o serie de nereguli, unele penale, la administrația condusă până acum de Gabriela Firea. Este primul control efectuat după zece ani, a spus ministrul finanțelor, Florin Cîțu.

Flrorin Cîțu a spus că instituția are datorii către Elcen și Termoenergetica de 837 de milioane de lei, banii au fost alocați, dar plata subvențiilor nu s-a făcut. ”Unde au ajuns acești bani și la cine?”, a întrebat retoric ministrul, care a promis că va avea și răspunsul, potrivit Mediafax.

Veniturile PMB pentru 2020 sunt de circa 3,5 miliarde de lei, iar în luna septembrie încasările erau realizate în proporție de 99%, a explicat Florin Cîțu

Principalele cheltuieli erau subvenția la energia termică și cea pentru transportul în comun. La execuție, pentru căldură s-au plătit 331 de milioane de lei din suma programată, de 935 de milioane de lei, iar la transport 624 de milioane din 1,4 miliarde de lei, a comunicat ministrul finanțelor. „Bani au fost la primărie”, a spus Cîțu

Cîțu a mai spus că accesul echipei de inspecție nu a fost permis în instituție. Inspecția financiară a efectuat un control în perioada ianuarie – martie 2020 controlul la primările, dar acțiunea a fost suspendată pe 11 martie, când accesul echipei nu a mai fost permis, în urma unei dispoziții a primarului general, care a oprit interacțiunea angajaților cu persoane din exteriorul primăriei. „Nu ni s-a dat voie să facem controlul nici la distanță, iar laptopurile angajaților Ministerului Finanțelor au fost sechestrate și le-am recuperat ulterior”, a spus Cîțu.

Controlul finanțelor la Primăria Capitalei . La data controlului Capitala nu avea o situație clară a investițiilor în curs.

Cîțu spune că au fost constatate fapte care pot constitui elemente ale unor infracțiuni, cum ar fi depășirea unor limite bugetare aprobate, plăți fără bază legală din fonduri publice, plata fără bază legală a sumei de peste un milion de lei pentru organizarea unui festival, precum și neasigurarea bunei gestiuni financiare în utilizarea de fonduri publice, ducând la prejudicii de circa 50 de milioane de lei.

Inspecția a mai constatat plăți fără bază legală către RATB.

Pe lângă faptele penale, au mai fost constatate șapte fapte contravenționale care au dus la aplicarea a șase amenzi și a unui avertisment.

Cîțu a mai spus că în prezent sunt controlate cinci societăți municipale înființate de PMB.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *