Corupția la nivel înalt a fost demascată în Ucraina, în plin război
Corupția la nivel înalt a fost demascată în Ucraina, în plin război

Corupția la nivel înalt a fost demascată în Ucraina, în plin război de agresiune al rușilor. Adjunctul ministrului infrastructurii a fost demis și arestat pentru deturnarea de fonduri publice. Banii erau destinați pentru achiziția unor surse alternative de energie, în condițiile în care bombardamentele rușilor lovesc uzinele electrice și lasă milioane de ucraineni fără curent și căldură.

În afară de Vasil Lozinski, adjunct al ministrului ucrainean al Infrastructurii, presa ucraineană a semnalat un posibil caz de corupţie și la Ministerul Apărării, acolo unde achiziţiile de alimente pentru trupe s-ar fi făcut și la prețuri de două-trei ori mai mari decât cele din magazine, arată B1TV.

Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) îl acuză pe Vasil Lozinski că a primit comisioane de 400.000 de dolari pentru a facilita semnarea unor contracte de achiziţie la suprapreţ a unor echipamente, inclusiv generatoare de energie, informează Novaya Gazeta Europe.

NABU a precizat că în vară au fost alocate circa 49 de milioane de dolari pentru asigurarea populaţiei cu surse alternative de energie, căldură şi alimentare cu apă, numai că mai mulți politicieni și funcționari au decis să deturneze o parte din fonduri.

Cu ajutorul unor intermediari, aceștia s-au asigurat că au fost încheiate contracte cu firme dinainte alese, la preţuri supraevaluate cu circa 7,6 milioane de dolari. La perchezițiile în birourile unor afaceriști au fost găsite mai multe sume de bani în hrivne și dolari.

Unul dintre cei suspectați a fost prins chiar când încerca să fugă din Ucraina.

Ministrul Infrastructurii a anunțat că a dispus un audiat al tuturor proiectelor din instituția pe care o conduce.

În discursul său către națiune de duminică seară, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că săptămâna aceasta vor fi luate decizii extrem de importante în lupta anticorupție. Acesta a ținut să precizeze că eforturile sunt acum concentrate pe respingerea invaziei rusești, dar lupta anticorupție nu e neglijată. Zelenski a dat apoi asigurări că „nu se va reveni la ce a fost în trecut”.

Aceste decizii au fost deja pregătite. Nu vreau să le anunţ acum, dar totul va fi corect. (…) În fiecare situaţie, Vom analiza totul, problemele legate de energie şi achiziţii, relaţiile dintre guvernul central şi regiuni, tot ce ţine de achiziţiile pentru armată etc. (…) Societatea va primi toate datele, iar statul va lua măsurile necesare”.

Președintele Ucrainei a precizat apoi că serviciile speciale fac progrese în a identifica persoanele care au acționat împotriva intereselor Ucrainei, acestea urmând a fi sancționate în consecință.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *