Cotațiile petrolului au crescut, la fel ca și aurul, după anunțul lui Putin
Cotațiile petrolului au crescut, la fel ca și aurul, după anunțul lui Putin

Cotațiile petrolului au crescut, la fel ca și aurul, după ce Vladimir Putin a semnat decretul prin care recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lungansk, în Ucraina. Barilul de petrol a ajuns la aproape 1000 de dolari după anunțul liderului de la kremlin, care a ordonat armatei ruse „să mențină” pacea în regiunile declarate independente.

Mai mult, Rusia intenționează, prin acordul semnat cu liderii celor două regiuni separatiste- să construiască baze militare în cele două regiuni separatiste, aproape de NATO.

Cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate a crescut cu peste 3%, până la peste 93 de dolari per baril, în timp ce uncia de aur a atins cea mai ridicată valoare din ultimele opt luni, potrivit Bloomberg, citat de Digi24.

Cotațiile petrolului au crescut. Tensiunile geopolitice din Europa de Est şi Orientul Mijlociu au agitat pieţele şi au împins cotaţia barilului de petrol până la aproape 100 de dolari. Un eventual conflict în Ucraina sau sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi grâu. Creşterea cererii şi diminuarea stocurilor globale de petrol şi produse petroliere au alimentat şi ele tendinţa de apreciere, în condiţiile în care livrările suplimentare din Iran sunt incerte având în vedere că negocierile pe tema programului nuclear se prelungesc, arată sursa citată.

Săptămâna aceasta, Ucraina va domina volatilitatea pe pieţele la termen scurt. Petrolul se va tranzacţiona la peste 130 de dolari barilul dacă tancurile vor trece graniţa ucraineană. Asta ar fi un element negativ pentru acţiuni, dar şi mai grav pentru aur”, spune Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific Pte.

În acelaşi timp, la Bursa de cereale de la Chicago cotaţiile futures la grâu au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună după ce tranzacţiile au fost reluate după sărbătoarea de luni din SUA. Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape un sfert din tranzacţiile mondiale cu grâu şi o cincime din vânzările de porumb. Există îngrijorarea că o escaladare ar putea perturba livrările de cereale din bazinul Mării Negre într-un moment în care preţurile mondiale la alimente sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Statele Unite ar putea impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, marţi, după un răspuns iniţial prudent la ordinul preşedintelui Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din Ucraina. „Plănuim să anunţăm marţi noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la deciziile şi acţiunile Moscovei de luni. Ne coordonăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru acest anunţ”, a declarat luni Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *