Desființarea sinecurilor este obiectivul asumat de ministrul USR Năsui
Desființarea sinecurilor este obiectivul asumat de ministrul USR Năsui

Desființarea sinecurilor este obiectivul asumat de ministrul USR al economiei, Claudiu Năsui. Acesta a anunțat recent demiterea unor așa-ziși administratori speciali pentru privatizare, oameni care primeau salarii uriașe ca să pregătească de privatizare companiile de stat, dar care, în fapt, nu făceau nimic și doar încasau banii.

Această funcție de administrator special pentru privatizare nu ar trebui să existe și că a fost înființată în 2002 doar ca unii să încaseze salarii mari stând degeaba. E nevoie de modificarea legislației așa încât această funcție să fie pur și simplu desființată și s-a ajuns aici din cauza unei clase politice căreia nu i-a păsat deloc de contribuabilul român, a explicat Claudiu Năsui într-o emisiune B1TV.

Am început tăierea acestor sinecuri acum mai mult timp. Iată că acum am ajuns și la etapa aceasta. Tăiem, nu înlocuim! E vorba de categoria ”administratori speciali”, inventată printr-o lege din 2002, care lege voia să accelereze procesul de privatizare și să creeze acești administratori speciali pentru privatizare în cadrul companiilor de stat, care să pregătească aceste companii pentru privatizare. Din 2002 și până acum companiile nu sunt privatizate”, a declarat Claudiu Năsui.

Ministrul a precizat că acești administratori primeau salarii uriașe, deși companiile înregistrau datorii tot mai mari la bugetul de stat: „Au luat foarte mulți bani. Mai grav, sunt companii care merg din ce în ce mai prost și care au niște probleme economice foarte mari, datorii imense la bugetul de stat. Sistemul e același: creăm datorii, nu plătim contribuțiile angajaților, facem gaură la bugetul de stat, luăm bani prin aceste sinecuri, apoi venim la stat și spunem ”trebuie să ștergeți datoriiile, că dacă le ștergeți avem un plan de restructurare și o să meargă mult mai bine”, statul le ștergea și le refăceau la loc și tot așa”.

Claudiu Năsui a mai susținut că într-o companie privată nu s-ar fi întâmplat niciodată așa ceva. La stat, însă, clasa politică a permis ca o asemenea nedreptate să se petreacă și încă ani în șir.

Aici e vorba de niște grupuri de interese bune la a parazita, a căpușa. Aceste grupuri practic luau bani fără să facă ceva. Sunt oameni conectați politic sau altfel, care vor să își asigure venituri pe spatele contribuabilului. Asta au făcut din 2002 până acum. Sunt oameni care și-au văzut interesele proprii. E vorba și de o clasă politică care nu a văzut interesul cetățeanului, al contribuabilului”, a continuat Năsui.

Desființarea sinecurilor. Ministrul Economiei a mai spus că e nevoie de modificarea legislației, așa încât această categorie de sinecuri să dispară complet: „Vrem și să schimbăm legislația, că ea permite lucrurile astea. Și Comisia Europeană ne-a spus să oprim lucrurile astea, că nu e normal, și clasa politică a ignorat. O sinecură nu trebuie înlocuită cu altceva, trebuie pur și simplu desființată. Nu trebuie să existe această funcție. Am inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii oameni. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român” a mai arătat Năsui.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul