Ministrul Agriculturii le-a cerut colegilor din coaliție să-l sprijine în fața atacurilor lansate asupra sa, iar primul-ministru l-a asigurat că se bucură de încrederea deplină a Executivului.

Daea: „O pot duce, dar…”

Să nu mă lăsați, fraților, în luptă singur, că sunt multe puști pe mine”, a spus ministrul Petre Daea, în contextul crizei cerealelor din Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat că nu va fi singur „nici de-aci înainte”.

Vă cer sprijin, stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur! O pot duce, dar…”, a spus Petre Daea, în timp ce vorbea în ședința de Guvern despre mecanismele care trebuie implementate pentru monitorizarea culoarului de tranzit al cerealelor din Ucraina.

Presupun că până acum nu v-ați simțit singur… Nici de-aci înainte, domnule ministru, nu o să fiți singur”, a replicat premierul.

Păi să nu mă lăsați, fraților, că sunt multe puști pe mine”, a încheiat ministrul Daea.

Petre Daea a discutat miercuri, 19 aprilie, cu omologul său de la Kiev despre contextul actual, care este mult mai grav dat fiind faptul că trei state (Polonia, Ungaria și Slovacia) au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului de cereale din Ucraina. Lor li s-a adăugat și Bulgaria, care interzice importul începând cu 24 aprilie.

În aceste condiții, România ar putea rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina.

„România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calității produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA, conform legislației europene în vigoare. Această măsură a fost comunicată ministrului ucrainean.

Ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terțe. Începând de joi, 20 aprilie, un colectiv de specialiști format din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanțelor și ai MADR va proceda imediat la implementarea soluțiilor tehnice pentru monitorizare.

De asemenea, am rugat pe ministrul ucrainean sa folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru ca agenții economici din Ucraina să reducă exportul de cereale și plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit, spre țările care au nevoie de aceste produse. Am informat că miniștrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria Slovacia și România au făcut propuneri vicepreședintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politica comerciala la nivelul UE și comisarului pe probleme de agricultura, Janusz Wojciechowski privind regulile de comerț”, a spus Petre Daea

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *