DSP Neamț îl contrazice pe managerul pus politic de PSD la conducerea spitalului unde au murit 10 oameni: „Pacienții fuseseră mutați sâmbătă”

DSP Neamț îl contrazice pe managerul pus politic de PSD la conducerea spitalului unde au murit 10 oameni. Spitalul Județean din Piatra Neamț nu avea aviz de la Direcția de Sănătate Publică Neamț pentru reconfigurarea secției de Terapie Intensivă și pentru mutarea pacienților COVID de la etajul 3 la etajul 2, unde s-a produs incendiul. Pacienții fuseseră mutați sâmbătă, cu doar câteva ore înainte de izbucnirea incendiului.

Micu a fost, pe rând, om de bază în organizațiile din județul Neamț ale PSD, UNPR și PNL, ca într-un final să se întoarcă anul acesta la PSD, de la care a primit ca premiu de consolare o șefie de spital, după ce instanțele i-au interzis să candideze la primărie! În acest spital 10 oameni și-au pierdut viața în urma unui incendiu izbucnit în seara de 14 noiembrie, potrivit Libertatea.

„Nu am mutat absolut nimic. Pacienții erau în circuitele aprobate de DSP în secțiile ATI. Aveam acordul de la DSP încă de la începutul pandemiei”, a declara managerul Lucian Micu, duminică, pentru GÂNDUL.RO.

„Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020″, arată Direcția de Sănătate Publică Neamț, într-un comunicat transmit presei.

Ce spune DSP Neamț

 • Județean de Urgență Piatra Neamț a funcționat, anterior desemnării acestei unități sanitare ca spital suport COVID-19, prin Ordinul ministrului sănătății nr.555/2020, cu modificările și completările ulterioare, la etajul II – Pavilion Chirurgical, fiind autorizată sanitar cu un număr de 24 de paturi.
 •  La data de 26 martie 2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a solicitat avizul D.S.P. Neamț în vederea modificării structurii secției A.T.I., astfel:
  10 paturi pentru pacienții pozitivi COVID-19 cazuri grave – pacienți intubați și cu potențial de agravare, la etajul III – Pavilionul Chirurgical 24 de paturi de la etajul II pentru pacienții suspecți în așteptarea rezultatelor și pacienții negativi, care încă se aflau internați în spital și necesitau tratament pe terapie intensivă. Această solicitare a fost avizată favorabil de D.S.P. Neamț.
 • La data de 13.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către D.S.P. Neamț, care nu a vizat Secția A.T.I.
 • Unitatea sanitară a funcționat cu această structură avizată de D.S.P. Neamț, până la data de 14 noiembrie 2020.
 •  Pentru mărirea capacității secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III.
 • Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
  Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.
 • Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și oricare unitate sanitară cu paturi, au obligația de a solicita și de a obține, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcționale, avizul direcțiilor de sănătate publică județene, potrivit DSP Neamț.

Incendiul izbucnit sâmbătă noapte în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a făcut 10 victime. Alte șapte persoane, pacienți ATI, dar și medicul de gardă sunt în stare critică. De altfel, medicul care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului după ce a încercat să salveze din flăcări pacienți va fi astăzi transferat cu un avion militar la un spital din Belgia. La cinci ani după Colectiv, România încă nu are un spital capabil să trateze pacienți arși.

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.