După ce Suedia și Finlanda vor deveni membre NATO, ce se întâmplă
După ce Suedia și Finlanda vor deveni membre NATO, ce se întâmplă

După ce Suedia și Finlanda vor deveni membre NATO, Alianța nu va desfășura trupe sau va aduce tehnică d eluptă acolo. Cel puțin nu imediat, spune secretarul general adjunct, Mircea Geoană.

Nu avem în vedere o prezenţă suplimentară în aceste două ţări, ele au forţe naţionale redutabile. Dispun de capacitatea de a se apăra”, a afirmat responsabilul NATO citat de AFP și preluat de B1TV.

Dacă Finlanda şi Suedia o doresc, să adere. Este treaba lor”, dar, „în caz de desfăşurare de contingente militare şi de infrastructuri militare acolo, vom fi obligaţi să răspundem în mod simetric şi să creăm aceleaşi ameninţări”, a avertizat recent Vladimir Putin.

NATO a început marţi procesul de integrare a Suediei şi Finlandei, care trebuie validat de parlamentele celor 30 de țări membre. „Avem speranţa că procesul va fi încheiat rapid”, a precizat Mircea Geoană.

Nu puţine state au demarat deja procedura, cred că ratificarea va urma acelaşi parcurs” şi va fi rapidă. De asemenea, Jens Stoltenberg a afirmat marţi că se încredere „în aliaţi pentru o ratificare rapidă” a adăugat Geoană.

Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei

Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei”, însărcinat să examineze necesarul în echipamente, „funcţionează foarte bine”, însă „există, desigur, problema stocurilor în ţările aliate”, a afirmat el.

Responsabilul NATO a precizat totodată că „Sperăm că industria va putea avea capacitatea de a furniza echipamentele necesare, este un subiect de preocupare activă, de concertare, de soluţii creative”.

Există un efort de creştere a capacităţii şi a creativităţii din partea furnizorilor şi aceasta merge foarte bine până acum”, a adăugat el, asigurând astfel că state occidentale sunt gata să ajute Ucraina cât mai mult timp posibil.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *