Image default
Actualitate

Economia e în scădere pe fondul pandemiei de coronavirus. La ce nivel au ajuns cifrele

Economia a scăzut și în al doilea trimestru raportat la primul din 2020 și perioada anterioară a anului 2019. Conform datelor Institutului Național de Statistică, cifrele arată cea mai mare contracție din ultimii 24 de ani, din cauza epidemiei de coronavirus care a impus ample restricții economice și sociale.

Scăderile sunt de 12,3% raportat la primul trimestru al lui 2020 și 10,5% raportat la aceeași perioadă a anului 2019.

Economia a scăzut, dar nu este însă o recesiune după definiția economică, cel puțin deocamdată, pentru că oficial este doar primul trimestru de scădere, arată PsNews.

Astfel, potrivit datelor INS, produsul intern brut în trimestrul I 2020 a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu trimestrul I din 2020.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

În semestrul I 2020, produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.

„Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns.

Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, a transmis Institutul Național de Statistică.

Related posts

Marcel Vela a criticat activitatea Poliției Locale în timpul stării de urgență. Polițiștii fac „unele abuzuri” în stradă și nu respectă ordonanțele militare

Constantinescu Gabriel

Doctorul Adina Alberts, replică dură adresată primarului general. „Pentru Gabi Firea copiii nu contează pentru că nu votează?!?”

Constantinescu Gabriel

Nicuşor Dan: Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice desfăşurate de către DSP București

Andrada Ionescu

Leave a Comment